ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Džeiks M. un ūdens Marsa dzīlēs


Publicēts: 27.09.2013

Pirmais klints gabals, kuru zinātnieki analizēja ar Marsa mobilās laboratorijas Curiosity instrumentiem, izrādījies visai neparasts. Piramīdas formas vulkāniskais iezis, kas nodēvēts par "Jake_M" par godu NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas (JPL) inženierim Džeikam Matijevičam, atgādina vulkāniskos iežus (mugearite), kādi uz Zemes veidojušies ūdens klātbūtnē.

Uz Zemes šie ieži parasti sastopami okeānu salās un kontinentu šķelšanās zonās. Process, kādā veidojas šie ieži uz Zemes, ir saistīts ar ūdens klātbūtni planētas dzīlēs.

"Uz Zemes mums ir visai labi zināms kā šādi un līdzīgi ieži veidojas," pastāstīja Martins Fisks no Oregonas Štata universitātes un Marsa Zinātniskās laboratorijas komandas zinātnieks. "Tas sākas kā magma dziļi Zemes dzīlēs, kur tā kristalizējas 1-2% ūdens klātbūtnē. Kristāli atdalās no magmas un tas, kas nekristalizējas, tas arī ir šī īpašā magma (mugearite), kas vulkānisku izvirdumu rezultātā nonāk uz virsmas."

Fisks pastāstīja, ka lielākā daļa vulkānisko iežu atdziestot kristalizējas noteiktā secībā, sākot ar olivīnu un laukšpatu. Ūdens klātbūtnē laukšpats kristalizējas vēlāk un magmas sastāvs atšķiras.

Lai arī "Jake_M" nav droša garantija, ka Marsa dzīlēs sastopams ūdens, zinātnieks uzskata, ka tas ir vēl viens pierādījums tam, ka ūdens uz Marsa ir krietni vien plašāk sastopams.

"Iezis visādā ziņā ir īpašs," piebilda Fisks. "Tas norāda, ka Marsa dzīlēs reģionālais sastāvs ir atšķirīgs. Tur materiāls nav labi sajaucies. Iespējams, ka Marss nekad nav kļuvis viendabīgs kā Zeme plātņu tektonisko un konvekcijas procesu rezultātā."

Oregon State University

Komentāri

  1. renrins tieši 27.09.2013 domāja šādi:

    interesanti, kas bija par celoni, kadeel Marss no plaukstoshas paradiizes ir kluvis par taadu tuksnes, kaa tagad?

  2. Nelabojams tieši 28.09.2013 domāja šādi:

    Nepietiekoša gravitācija blīvas atmosfēras noturēšanai un nepietiekams planētas dzīļu degazācijas ātrums (t.i., laisks un nepastāvīgs vulkānisms), kas kompensētu atmosfēras zudumus.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!