ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Dažādais Marss


Publicēts: 25.04.2009

Ap Marsu riņķo vairākas orbitālās stacijas. Mars Reconnaissance Orbiter ir NASA postenis, bet Mars Express pārstāv Eiropas kosmosa aģentūru. Abu kosmosa kuģu kameras ir nofotografējušas interesantus un ļoti dažādus Marsa apgabalus.

Mars Express augstas izšķirtspējas stereo kameras redzes lokā ir nonācis Ariadnes Colles reģions. Fotogrāfija tapusi 2009. gada 16. aprīlī. Izšķirtspēja ir aptuveni 13 metri uz pikseli.

Šis ir viens no reģioniem, kas izceļas ar haotisku struktūru. To veido liels daudzums dažāda izmēra klints bluķi, kuriem ir raksturīga nogludināta augšējā daļa. Ariadnes Colles atrodas sarkanās planētas dienvidu augstkalnes rajonā. Šis apgabals aizņem laukumu, kurā varētu novietot aptuveni pusi Igaunijas. Klints bluķi ir 1-10 kilometrus lieli. Daži no tiem ir pat 300 metrus augsti.

Ariadnes Colles izcelsme līdz galam nav skaidra. Daži pētnieki saista tās izveidi ar ūdens iedarbību, savukārt citi uzskata, ka šo haotisko virsmu ir "izgrauzis" vējš.

Attēla labajā pusē redzams milzīgs krāteris, kura dziļums ir aptuveni 1200 metri, bet diametrs - 30 kilometri. Šajā lielākajā krāterī redzams mazāks un jaunāks krāteris, kura diametrs ir aptuveni 10 kilometri.

HiRISE fotografētais attēls ir neticami neskaidrs. Vai varbūt kamerai kaut kas noticis? Kur gan palikušas skaidrās un asās fotogrāfijas, ko varējām vērot HiRISE mājaslapā? Neuztraucieties, ar kameru viss ir kārtībā un attēls ir tik ass cik vien varētu būt.

Attēlā redzams Pavonis Mons, kas ir viens no trim Tharsis Montes milzu vulkāniem. Šī vulkāna virsotnē, kas paceļas aptuveni 16 kilometrus virs Marsa virsmas, atmosfēra ir ļoti retināta. Tur uzkrājas ļoti daudz putekļi. Ja uzmanīgāk izpētīsiet attēlu, pamanīsiet vietas, kuras ir asas. Kamera darbojas lieliski. Marsa virsma ir izplūdusi, pateicoties biezajam, smalko putekļu slānim.

 

ESA, NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: