ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Curiosity fotografē asteroīdus


Publicēts: 29.04.2014

NASA Marsa izpētes mobilā laboratorija Curiosity 2014. gada 21. aprīlī nofotografēja divus asteroīdus Marsa naksnīgajās debesīs. Šie divi asteroīdi ir Vesta un Cerēra. 2011. un 2012. gadā ap Vestu riņķoja NASA kosmiskais aparāts Dawn, kurš šobrīd ir ceļā uz Cerēru. Gan Vesta, gan Cerēra atrodas asteroīdu joslā starp Jupiteru un Marsu. 12 sekunžu ilgajā ekspozīcijā asteroīdi redzami kā īsas, blāvas švīkas.

"Fotografēšana bija daļa no atmosfēras skaidrības Curiosity atrašanās vietā noteikšanas eksperimenta. Šajā gadalaikā tur veidojas ūdens ledus mākoņi un dūmaka," teica kameras komandas dalībnieks Marks Lemons. "Abi Marsa pavadoņi bija galvenie fotografēšanas objekti, bet mēs izvēlējāmies laiku, kad viens no pavadoņiem atradās tuvu debesīs Cerērai un Vestai."

Cerēra un Vesta ir daudz lielāki un tālāk no Zemes par tiem asteroīdiem, kurus tuvākajā nākotnē varētu izmantot NASA asteroīda izpētes programmā. Šīs programmas ietvaros plānots kādu no piemērotajiem asteroīdiem ar automatizēta kosmiskā aparāta palīdzību ievadīt drošā orbītā ap Mēnesi. Programmas turpmākajos posmos uz šo noķerto un novirzīto asteroīdu varētu doties astronauti.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!