ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ceolīti un opāli Baldeta krāterī


Publicēts: 15.10.2013

Ja naftu, akmeņogles un dabasgāzi pagaidām uz Marsa nav atradies uziet, tad minerālu, kas radušies ūdens klātbūtnē, tur nav mazums. Analizējot Marsa izpētes orbitālā aparāta Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) CRISM spektrometra datus, zinātnieki ir konstatējuši, ka Baldeta krāterī atrodami ceolīti un opāli.

MRO iegūtajos attēlos redzama Baldeta krātera centrālā smaile. Krāteris atrodas netālu no Isidis sadursmes baseina. CRISM attēls, kas sakombinēts ar redzamās gaismas attēlu, atklāj silikātus, kas veidojušies ūdens klātbūtnē - opālus (rozā tonis) un ceolītus (zilganais tonis) ap centrālo smaili un uz tās.

Opāls ir ciets silīciju un ūdeni saturošs minerāls. Opālam nav kristāliska struktūra. Redzamajā gaismā opāls spēj balto gaismu sadalīt krāsās. Tomēr CRISM aparāts šo minerālu uz Marsa pamanīja, pateicoties specifiskajam signālam infrasarkano staru diapazonā. Opāls ir viens no jaunākajiem, ar ūdeni saistītajiem minerāliem, kādi atrasti uz Marsa.

Savukārt ceolīti ir minerāli, kuram raksturīga poraina struktūra. Uz Zemes tie tiek izmantoti kā adsorbenti, bet uz Marsa tie varētu būt perfektas slēptuves seniem organiskiem savienojumiem.

Mars Odyssey aparāta THEMIS instrumenta datos redzams, ka šajā krāterī atrodas arī citi silīciju saturoši minerāli - kvarcs un laukšpats. Sākotnēji šo minerālu klātbūtne vedināja domāt, ka krātera centrālā smaile līdzinās granītam, kāds atrodams uz Zemes. Granīts var veidoties, sacietējot magmai, kas liktu domāt, ka centrālā smaile veidojusies vulkānisku procesu rezultātā. Tomēr daudz biežāk centrālās smailes krāteros ir sadursmes rezultāts. Silikāti, kas piesaistījuši ūdeni, un ceolīti varēja veidoties, sadursmes procesā sakarsētajiem iežiem mijiedarbojoties ar ūdeni.

NASA/JPL/JHUAPL

Komentāri

  1. Nelabojams tieši 15.10.2013 domāja šādi:

    Latviski pareizāk būtu rakstīt - ceolīti.

  2. Redaktors tieši 15.10.2013 domāja šādi:

    Paldies!






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!