ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Bērni par Marsu


Publicēts: 17.07.2003

Dzīvošana uz Marsa ir vēl tāls sapnis. Bet kas ir jādara, lai to īstenotu? Un kāda dzīve tur varētu būt cilvēkiem? Arī desmitgadīgiem bērniem ir jautājumi par sarkano planētu, kurus centušies atbildēt Debora Basa un Bobs Meizs no NASA laboratorijas. Basa ir inženiere un atbild par Marsa visurgājēju spēju nosūtīt pēc iespējas vairāk datu uz Zemi. Meizs ir 2001. gada Marsa Odiseja ekspedīcijas vadītājs.

Helēna : Vai ir iespējams uzcelt kosmosa kuģi, kas droši varētu aizvest cilvēkus uz Marsu?
A:
 Jā. Tas būtu līdzīgs kosmosa kuģim, ar kādu astronauti devās uz Mēnesi, bet tam būtu jābūt daudz lielākam un stiprākam, jo ceļš ir daudz bīstamāks un tālāks.

Vils : Cik ilgi jālido no Zemes uz Marsu?
A:
 Ar šodien pieejamajām tehnoloģijām no sešiem mēnešiem līdz gadam. Ceļojuma laiks ir atkarīgs no izlidošanas laika un līdzpaņemtās degvielas. Vislabākie izlidošanas laiki atkārtojas reizi 26 mēnešos. Tādi kā 2003. gada vasara vai 2005. gada rudens. Citos laikos lidojums ir iespējams, bet tas izmaksās dārgāk, jo Marss būs tālāk no Zemes.

Kristīne : Kas ir jāvalkā uz Marsa?
A:
 Zinot patreizējos apstākļus uz Marsa, es ieteiktu skafandru, kādus šobrīd nēsā astronauti. Uz Marsa ir ļoti auksts un tā atmosfēra ir ļoti retināta – 100 reizes „plānāka” nekā uz Zemes. Tādēļ tur nav dabīgās aizsardzības pret radiāciju un kosmosa aukstumu. Tātad skafandram jānodrošina siltums, pareizs spiediens un aizsardzība pret starojumu.

Dušiante : Vai uz Marsa ir ūdens?
A:
 Jā, Odiseja kosmosa kuģis ir atradis lielus saldēta ūdens daudzumus „netīra ledus” veidā, jo tas satur daudz akmeņu, smilšu un minerālu.

Dāvids : Vai kādreiz būs iespējams uz Marsa dzīvot neizmantojot kaut kādu patvērumu vai speciālu apģērbu?
A:
 Cilvēkiem vienmēr vajadzēs kaut kādu aizsardzību pret kaitīgām lietām – pārāk lielu karstumu vai aukstumu un sliktiem laika apstākļiem. Ja mēs atradīsim veidu, kā uz Marsa izveidot atmosfēru, kas būs līdzīga Zemes atmosfērai, planēta būs daudz drošāka cilvēkiem. Atmosfēra palīdzētu novērst lielāko daļu no Saules un kosmiskā starojuma kaitīgās ietekmes.

Alise : Kā jūs izmainīsiet gaisu, lai tur varētu dzīvot cilvēki un augt augi?
A: 
Šo procesu sauc par „terraformēšanu” – pārvēršot planētu, kas nav pārāk līdzīga tai, par ļoti līdzīgu Zemei jeb terrai. Ir daudzas teorijas kā to varētu izdarīt, bet kopējais zinātnieku uzskats ir, ka šo procesu, kas pārvērta Zemes sākotnējo gaisu par tādu, kas ir elpojams un derīgs cilvēkam, ir iespējams atkārtot arī uz Marsa. Tad atmosfēra paliktu blīvāka, planēta sasiltu un rastos augiem un dzīvniekiem labvēlīgāki apstākļi.

Entonijs : Kad un ja mēs dotos uz Marsu, kādas būtu mājas?
A:
 Mēs varētu sākt celt mājas zem zemes, jo Marsam nav ozona slānis, kas aizsargātu pret radiāciju. Ūdens un elpojamais gaiss varētu tikt pārstrādāts un uzglabāts, jo tie abi ir ļoti vērtīgi resursi uz Marsa. Cilvēkiem, kas šodien dotos uz Marsu, būtu jāved līdzi ļoti daudz skābekļa un slāpekļa, lai izdzīvotu.

SPACE.com

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!