ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Apnikusi Zeme un tās iedzīvotāji? Piesakies lidojumam uz Marsu!


Publicēts: 25.04.2013

Ja vēlaties doties vienvirziena ceļojumā uz Marsu, ir īstais laiks pieteikties sarkanās planētas kolonizatoru atlases konkursam. Kamēr Inspiration Mars Foundation domā, kā atrast īsto pāri lidojumam ap Marsu, cita privātā kompānija – Mars One, ir izsludinājusi pieteikšanos dalībai īstā Marsa kolonizatoru komandā. Šonedēļ, 22. aprīlī Mars One oficiāli uzsāk kandidātu atlasi, tādējādi arī cerot saņemt papildu finansējumu projektam.

Ja esi vacāks par 18 gadiem un esi gatavs savu atlikušo dzīvi pavadīt uz Marsa, droši vari pieteikties ekspedīcijai Mars One mājas lapā https://apply.mars-one.com/, aizpildot pieteikumu anketu un nosūtot īsu video. Maksimālais pretendentu vecums nav ierobežots, netiek prasītas inženiertehniskās zināšanas, arī nacionalitātei vai valodai nav nozīmes – to visu kandidātiem būs iespējas apgūt vairāku gadu sagatavošanās kursos. Galvenie atlases kritēriji būs inteliģence, attapība, drosme, apņēmīgums un galvenais – psiholoģiskā stabilitāte.

„Kandidātu atlase būs ļoti grūts uzdevums,” uzstājoties preses konferencē, teica fiziķis Žerārs Hofts (Gerard 't Hooft), Mars One vēstnieks un Nobela prēmijas laureāts.

Pieteikumu iesniegšana gan nebūs gluži bez maksas. Atkarībā no kandidāta valsts nacionālā kopprodukta apmēra, cena tiks noteikta no 5 līdz 75 USD. ASV pilsoņiem cena būs 38 USD. Mars One ir aprēķinājuši, ka pirmo četru kolonizatoru nosūtīšana izmaksās 6 miljardus USD, papildus 4 miljardi būs nepieciešami katrai nākamajai grupai. Līdzekļus plānots iegūt ne tikai no kandidātu pieteikumu maksām, bet arī veidojot televīzijas realitātes šovu ceļotāju atlases, apmācību un paša ceļojuma laikā.

Lai gan vienvirziena biļete uz Marsu varētu arī nebūt ikkatra kosmosa iekarotāja sapnis, tomēr organizatori rēķinās ar augstu entuziasma līmeni. Līdz šim jau ir saņemti aptuveni 10 000 e-pasti no interesentiem, kuri vēlas pieteikties ceļojumam. Mars One cer izveidot starptautisku komandu, kurā būtu pārstāvēti dažādu nacionalitāšu un kultūru pārstāvji. „Mēs vēlamies, lai šī misija būtu visas cilvēces misija”, teica viens no Mars One dibinātājiem Bass Lansdorps (Bas Lansdorp) intervijā SPACE.com portālam.

Mars One plāno 7 gadu apmācību atlasītajiem kandidātiem, atdarinot dažādas iespējamās situācijas, kuras varētu rasties misijas laikā. Apmācāmajiem būs arī jāpavada zināms laiks imitētos Marsa dzīvojamajos moduļos, kā arī tiks imitēta sakaru aizture, kura rodas, signālam ceļojot uz un no Marsa. Līdz 2015. gada jūlijam ir plānots atlasīt galvenos 24 potenciālos Marsa kolonistus un sadalīt viņus grupās pa 6 cilvēkiem.

Līdz šim vēl nav izvēlēts konkrēts aprīkojums lidojumam uz Marsu, taču organizatori visvairāk met acis uz modificētām SpaceX  Dragon kapsulām. Marsa nolaižamais aparāts, pārvietojamās mašīnas un apdzīvojamie moduļi visticamāk tiks izstrādāti no nulles, taču izstrādes būs balstītas uz eksistējošām tehnoloģijām.

„Tas nebūs viegli,” teica Bass Lansdorps (Bas Lansdorp). „Ir nepieciešamas daudzas izstrādes un izmēģinājumi, pirms pirmie cilvēki nolaidīsies uz Marsa. Taču nav nepieciešami jauni izgudrojumi. Var būt kavēšanās, iespējami līdzekļu pārtēriņi, iespējamas neveiksmes, taču tas ir izdarāms.”

Pirmie izmēģinājumi ir plānoti 2016. gadā. Pēc diviem gadiem - 2018. gadā ir plānots palaist robotu-visurgājēju, lai izvēlētos vietu apmetņu veidošanai. 2020. gadā ceļā dosies otrs robots, kura uzdevums būs apmetņu celtniecība un aprīkojuma uzstādīšana.

Mars One jau ir noslēdzis sadarbības līgumu ar Paragon Space Development Corporation par dzīvības uzturēšanas sistēmu izstrādi.

Lai gan tīri teorētiski šāda misija ir iespējama, tomēr netrūkst arī skeptiķu. Vislielākā kritika ir vērsta uz šāda milzīga projekta finansējumu, daudzi analītiķi netic, ka pietiks ar pretendentu pieteikumu maksām, ziedojumiem un plānotā realitātes šova reklāmdevēju līdzekļiem. Lai nu kā, tas tomēr būtu milzīgs lēciens cilvēces attīstībā un tam noteikti būtu ietekme uz nākotnes kosmosa izpētes plāniem. Lai izdodas!

 

Rakstu pēc SPACE.com materiāliem sagatavoja Andis Zariņš

Komentāri

  1. mario tieši 25.04.2013 domāja šādi:

    sačakarēsim zemi nu ir laicīgi jāsāk domāt par jaunas planētas sačakarēšanu. ieviesīsim arī tur globālo sasilšanu. un kas zin varbūt nākotnē būs ne tikai pasaules karš, bet pirmais saules sistēmas karš!

  2. asgard tieši 25.04.2013 domāja šādi:

    Vispār ideja interesanta, ja neplāno lidot atpakaļ tad izmaksas jau privātām organizācijām daudzmaz paceļamā līmenī. Ja pirmie veiksmīgi aizlidos tad ir reāli, ka dažādu valstu kosmosa izpētes aģentūras arī kaut ko finansēs par kādu pētījumu un eksperimentu veikšanu.

  3. Prātīgais tieši 26.04.2013 domāja šādi:

    Tad tā reāli sanāk, ka šī jau saknē ir "pašnāvnieku" misija? Un reāli lidos tikai tie, kas citādi tik un tā uz Zemes nenodzīvotu īpaši ilgāk par misijas gala termiņu?
    (jo, lai cik skarbi bija pirmie ceļojumi pāri okeāniem, Antarktīdas iekarošana vai lidojums uz Mēnesi, tajos visos bija visai liela iespēja dzīvam atgriezties mājās...bet šeit.. laikam es nevaru izprast šo ideju, jo normāli būtu - ja nevar "pacelt" pilno misiju, tad jāturpina misiju sērija, kurās vispirms pārbauda reālās iespējas izaudzēt pārtiku uz Marsa, tālāk - cik efektīvi iespējams iegūt skābekli/ūdeni no grunts, vai ir kādi citi resursi zem virskārtas, kas varētu kalpot bāzei utt..
    Bet nu laikam vajadzīgs vēl viens "aukstais karš", lai atkal kosmosa apguvei pārsviestu tādu resursu līmeni, kāds bija pirms 5 desmitgadēm (proporcionāli tiešais finansējums 4-5 reizes lielāks kā tagad)

  4. linism tieši 26.04.2013 domāja šādi:

    Visiem šīs idejas autoriem es piešķiru \"žetonus\" par unikālu biznesa plānu, par investoru piesaisti un fantastiskas idejas realizēšanu(vismaz sākuma stadija ir izdevusies) reālajā dzīvē. Pati zinātne sevi attīsta, veido garantētas darba vietas sev vairākus gadus uz priekšu. Es vēlētos uztaisīt aptauju visiem šinī projektā iesaistītajiem, cik lielā mērā viņi tic, ka šis projekts realizēsies? Vai pēc vairākiem desmitu gadiem uz marsa būs pilsētas uz kurām varēs organizēt Dziesmu svētkus vai Jauno vilni mūsu zemes miljardieriem? Par to mēs tagad varam filozofēt, bet laiks jau rādīs, cik tālu mēs iesim kosmosa apceļošanā ar kosmosa kuģiem. Varbūt šīs lielās investīcijas labāk ieguldīt teleportācijas izzināšanā un attīstībā, iespējams šis būs daudz lētāks un izdevīgāks starpplanētu ceļošanas veids...

  5. Andis tieši 26.04.2013 domāja šādi:

    Nu jā, itkā jau sanāk pašnāvnieku misija. Bet pieļauju, ka tie pašnāvnieki tomēr klusībā cer, ka ar laiku tomēr parādīsies arī atpakaļceļa kapsulas, kāda cita organzācija izmantos jonu vai kodoldzinējus un varēs atvest atpakaļ utt.
    Un vai tad paliekot uz Zemes, cilvēks dzīvotu mūžīgi?
    Runājot par jaunām izstrādēm, teleportiem utt - nu tur jau vajag milzīgas sākotnējās investīcijas, pirms šads celojumu veids kļūtu lēts. Tāpēc jau Mars One plāno balstīties uz esošām un daudzmaz pārbaudītām tehnoloģijām. Protams, varēja kaut vai braukt ar VASIMIR un tamlīdzīgiem dzinējiem, bet tas tomēr krietni sarežģītu visu procesu. Hmm, tiklo goglē atradu rakstu, ka Mars Society VASIMIR dzxinējus uzskata par fufeli... japapēta sīkāk. http://www.marssociety.org/home/press/tms-in-the-news/thevasimrhoax

  6. Avenals tieši 29.04.2013 domāja šādi:

    Ideja ir vairāk kā apsveicama un es ceru, ka atradīsies pietiekams daudzums brīvprātīgo, lai pasākums veiksmīgi noritētu!
    Ja nebūtu tik vecs un sagrabējis :), pats ar pieteiktos :)

  7. Andis tieši 31.05.2013 domāja šādi:






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!