ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

95% tīra ūdens


Publicēts: 21.01.2009

Nu jau tā vairs nav nekāda sensācija, ka uz Marsa ir ūdens. Tas šķiet tikpat pašsaprotami kā polārās ledus cepures uz sarkanās planētas. Bet, vai jūs zinājāt, ka milzīgais ledus gabals, kas atrodas Marsa ziemeļpolā, ir praktiski bez piejaukumiem?

Francijas zinātnieku veiktais pētījums un tā rezultāti atrodami izdevumā Geophysical Research Letters, kuru publicē American Geophysical Union.

Pētījumi tika veikti ar SHARAD radaru, kas atrodas uz Marsa orbitālās stacijas MRO. SHARAD paredzēts sasaluša vai šķidra ūdens meklējumiem dziļumā līdz 1 kilomteram.

Iegūtie dati liecina, ka ledus, kas atrodams sarkanās planētas ziemeļpolā, ir ļoti tīrs. Šī ledus cepure atgādina milzīgo ledus slāni, kas atrodas Grenlandē vai Antarktīdā uz Zemes. To pamatā veido tīrs ledus ar nelielu putekļu piemaisījumu. Marsa ziemeļpola ledus cepures tīrība ir 95%, kas ir negaidīti augsts rādītājs.

Abu polāro ledāju kopējais tilpums varētu būt 2 līdz 3 miljoni km3 ledus, kas ir aptuveni 100 reizes lielāks daudzums nekā atrodams Ziemeļamerikas Lielajos ezeros kopā ņemot. Tās ir patiesi milzīgas ūdens rezerves.

PhysOrg

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!