ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kļūsti par 9. planētas atklājēju!


Publicēts: 17.02.2017

NASA aicina Tevi palīdzēt meklēt līdz šim neatklātas pasaules, kuras varētu slēpties Saules sistēmas nomalēs un tuvējā starpzvaigžņu telpā. Ikvienam ir iespējams izmēģināt spēkus projektā "Backyard Worlds: Planet 9" (Piemājas pasaules: 9. planēta), analizējot NASA WISE teleskopa fotografētos attēlus, no kuriem izveidotajās animācijās redzami objekti, kas pārvietojas redzeslaukā attiecībā pret tālākām zvaigznēm.

"Neptūnu un Proxima Centauri šķir tikai četri gaismas gadi, un lielākā daļa no šīs teritorijas ir neizpētīta," teica projekta vadītājs, astrofiziķis Marks Kuhners no NASA Godārda Kosmisko lidojumu centra. "Pat lielus objektus tur ir grūti ieraudzīt redzamajā gaismā, jo Saule tos apspīd ļoti maz. Toties, skatoties ar WISE infrasarkano staru diapazonā, var pamanīt šos objektus."

Laika posmā no 2010. līdz 2011.gadam WISE nofotografēja visas debesis vidējā infrasarkanā starojuma diapazonā. Primārā misija noslēdzās 2011.gadā. Tad otro iespēju teleskopam piešķīra 2013.gadā, kad projekts tika atjaunots, lai meklētu Zemei tuvos un bīstamos objektus - asteroīdus un komētas, kuru orbītas vai nu šķērso Zemes orbītu, vai tās atrodas salīdzinoši tuvu mūsu planētai. Jauno projektu nodēvēja par NEOWISE.

2016.gadā astronomi publicēja pētījumu, kurā iegūtie dati norādīja, ka atsevišķu Saules sistēmas nomalē esošo objektu orbītas ietekmē kāda līdz šim neatklāta planēta, kas tika nodēvēta par 9. planētu jeb planētu X. Ja tā tiešām eksistē un ir tik spoža, kā prognozē astronomi, tā varētu būt pamanāma WISE datos.

Iespējams, ka, meklējot planētu X, izdosies atklāt līdz šim nezināmus brūnos pundurus, kas varētu apdzīvot starpzvaigžņu telpu Saules sistēmas tuvumā.

"Brūnie punduri veidojas kā zvaigznes, bet to tālākā attīstība līdzinās planētu evolūcijai. Aukstākie atgādina Jupiteru," skaidroja projekta līdzautore Džekija Fahertija. "Iesaistoties projektā "Backyard Worlds: Planet 9", cilvēki var palīdzēt atklāt vairāk šo neparasto objektu."

Objekti, kas atrodas tuvāk Saules sistēmai, redzeslaukā kustēsies ātrāk nekā tālākie. Labākais veids kā tos pamanīt, ir analizēt WISE attēlus un meklēt kustīgus objektus. Daļu no šī darba var paveikt dators, bet ar zvaigznēm blīvu apgabalu analīze, kā arī attēli, kuros ir dažādi artefakti, rada problēmas.

"Backyard Worlds: Planet 9" projekts paļausies uz cilvēka acīm, jo mums ir raksturīga spēja pamanīt kustīgos objektus, ignorējot nesvarīgos artefaktus. Principā šis darbs ir modernāka versija tai, ar kuras palīdzību pirms 87 gadiem Klaids Tombo atklāja Plutonu.

Ja Tevi ir pārņēmusi vēlme kļūt par planētas X atklājēju, jādodas uz projekta "Backyard Worlds: Planet 9" mājaslapu, jāpiereģistrējas un jāsāk medības. Dalībnieku atzīmētos objektus pētīs astronomi. Ja nu gadījumā Tevis atklātais un atzīmētais objekts tiks izmantots kādā pētījumā, tavs vārds tiks minēts starp pētījuma autoriem.

"Projektā var tikt veikti grandiozi atklājumi un ir aizraujoši iztēloties, ka pirmatklājējs var būt ikviens," teica projekta līdzautors Ārons Meisners no Kalifornijas universitātes.

Neatliec uz rītu!

NASA JPL

Komentāri

  1. Andis tieši 17.02.2017 domāja šādi:

    Esmu jau ķēries klāt atklāšanai.:) Jāatzīst gan, ka pasākums nav viegls, tie attēli ir dikti trošņaini un brīžiem grūti pat kaut ko neksutīgu izšķirt.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!