ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Vai pienācis laiks atvadīties no "Lielā Sarkanā"?


Publicēts: 20.05.2014

Izdzirdot vārdu Jupiters, kāda izskatās planēta, kas izpeld iztēlē? Strīpaina un uz vienas no mākoņu joslām ir redzams Lielais Sarkanais plankums. Iespējams, ka nākotnē Jupitera ievērojamākā "preču zīme" pazudīs un cilvēkiem uz milzīgo vētras aci, kas samazinās jau kopš 1930. gadiem, nāksies noraudzīties tikai vēsturiskajās fotogrāfijās.

Jupitera Lielais Sarkanais plankums ir milzīgs anticiklons. Vētrā, kura atrodas uz brūnganīgi oranžās mākoņu joslas Jupitera dienvidu puslodē, vēja ātrums sasniedz vairākus simtus kilometru stundā.

Vēsturiskajos novērojumos, kas veikti 1800. gados, tika aprēķināts, ka vētras diametrs platākajā vietā ir aptuveni 41 000 kilometru. Tas nozīmē, ka visai brīvi tur varētu ievietot trīs zemeslodes. Voyager pārlidojumu laikā veiktie mērījumi atklāja, ka milzu vētras diametrs bija sarucis līdz 23 335 kilometriem. Jaunākie novērojumi, kas veikti ar Habla teleskopu, liecina, ka vētra turpina samazināties.

 "Dati, kas iegūti ar Habla teleskopu, norāda, ka plankuma diametrs ir vairs tikai 16 500 kilometri, kas ir mazākais līdz šim reģistrētais lielums," pastāstīja Eimija Simona no NASA Godārda Kosmisko lidojumu centra.

Sākot no 2012. gada, vaļasprieka astronomu veiktie novērojumi liecina, ka vētras izmēru samazināšanās ātrums ir pieaudzis. Vidēji gada laikā tā sarūk par aptuveni 1000 kilometriem.

Vētras sarukšanas iemesli vēl nav zināmi.

"Novērojumi liecina, ka vētrai pievienojas nelieli virpuļi," paskaidroja Simona. "Iespējams, ka tie ir pārmaiņu cēlonis, radot izmaiņas Lielā Sarkanā plankuma iekšējā dinamikā."

Simonas komanda plāno turpināt pētījumus un veikt detalizētu mazo virpuļu kustības un lielās vētras iekšējās dinamikas analīzi. Ar lielu nepacietību tiek gaidīta Juno ierašanās Jupitra sistēmā 2016. gadā, kas varētu sagādāt jaunus un interesantus datus par šo neparasto anticiklonu.

Space Telescope

Komentāri

  1. Janan tieši 20.05.2014 domāja šādi:

    Pie visa vainīga globālā sasilšana

  2. Makita tieši 23.05.2014 domāja šādi:

    Āhā! Cik interesanti sawa relatīwi īsajā cilvēkdzīwē novērot šādas ģeogrāfiski milzīgas, nebijušas pārmaiņas!

  3. Spam tieši 2.06.2014 domāja šādi:

    Pie jupītera! Sačakarējuši lielāko vētru visā Sistēmā. Gan jau tur savu roku pielikusi mūsu valdība. :D






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!