ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Plankumi, plankumiņi


Publicēts: 20.07.2008

Lielais sarkanais plankums uz Jupitera ir redzams vairāk kā 150 gadus un šķiet, ka šī vētru sistēma netaisās norimt. No kurienes tā smeļas enerģiju, lai tik ilgi pastāvētu? Šī gada vasarā zinātniekiem bija iespējams vērot kā Lielā sarkanā plankuma vētra "barojas".

Trīs attēli, kas tapuši 2008. gada 15. maijā, 28. jūnijā un 8. jūlijā, parāda Lielo sarkano plankumu un tā apkaimi.

Uz leju no Lielā sarkanā plankuma redzams Jaunākais sarkanais plankums. Pirmajos divos attēlos pa kreisi no Lielā sarkanā plankuma redzams Mazais sarkanais plankums, kurš galu galā sadūrās ar Lielo sarkano plankumu. Milzīgā vētru sistēma "izsūca" enerģiju no Mazā sarkanā plankuma, un trešajā attēlā mēs redzam, kas ir palicis pāri no Mazā sarkanā plankuma, pēc tam kad tas ir nonācis Lielā sarkanā plankuma ietekmes zonā.

Jaunākais sarkanais plankums pirmo reizi tika novērots 2006. gada sākumā, kad baltais plankums pārvērtās par sarkano. Tas jau otro reizi neskarts paiet garām Lielajam sarkanajam plankumam.

Mazais sarkanais plankums izveidojās tajos pašos platuma grādos, kur Lielais sarkanais plankums, 2008. gada sākumā. Tas pārvietojās krietni ātri un jūlija sākumā nokļuva anticiklona vērpetē. Trešajā attēlā varam redzēt, ka Mazais plankums ir deformēts, bāls un pārvietojies pa labi no Lielā sarkanā plankuma. Tiek prognozēts, ka Mazais sarkanais plankums tiks ievilkts atpakaļ Lielajā sarkanajā plankumā un izzudīs pavisam.

Zinātnieki domā, ka šis ir viens no mehānismiem, kas Lielo sarkano plankumu uztur pie dzīvības jau vairāk kā 150 gadus.

Hubblesite & Universe Today

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!