ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jupiters no Habla


Publicēts: 14.08.2019

Iespējams, ka skaidros augusta vakaros esat ievērojuši salīdzinoši spožu zvaigzni, kas atrodas tuvu dienvidu horizontam. Tā tikai izskatās kā zvaigzne. Tas ir Jupiters - Saules sistēmas lielākā planēta. Pat salīdzinoši nelielā teleksopā iespējams pamanīt mākoņu joslas tālās planētas atmosfērā un lielākos pavadoņus. Lielā un labā teleskopā, kuram netraucē Zemes atmosfēra, Jupitera krāšņums atklājas pilnā apmērā. Jums ir pilnīga taisnība, ja acumirklī iedomājāties Habla teleskopu. 2019.gada 27.jūnijā tapušajā fotogrāfijā Jupiters izskatās grandiozi!

Protams, kas gan būtu Jupiters bez slavenā Lielā Sarkanā Plankuma, kurš dominē arī šajā attēlā. Tomēr ne mazāk grezni izskatās dažādo krāsu toņu mākoņi un mazāka izmēra vētru sistēmas. Lielā Sarkanā Plankuma diametrs ir salīdzināms ar Zemes izmēriem. Tas ir milzīgs anticiklons, kas rotē pretēji pulksteņa rādītāja virzienam. Jaunākie dati un arī šis attēls apstiprina, ka Lielais Sarkanais Plankums sarūk. Pagaidām nav izdevies noskaidrot, kādēļ tas tā notiek. Mazāka izmēra vētras uzrodas un pazūd. Dažas no tām pastāv stundām ilgi, citas novērojamas gadu desmitiem ilgā laika periodā.

Uz dienvidiem no Lielā Sarkanā Plankuma redzams tārpam līdzīgs veidojums. Tas ir ciklons, kas griežas pulksteņa rādītāja virzienā. Tā tuvumā redzami baltie plankumi ir anticikloni, kas ir daudz mazāki nekā Lielais Sarkanais Plankums.

Attēlā labi izceļas paralēli novietotās Jupitera mākoņu joslas. Dažādos platuma grādos atmosfēras slāņi pārvietojas atšķirīgos virzienos un ar atšķirīgu ātrumu. Krāsu un atrašanās vietu nosaka amonjaka ledus daudzums mākoņos. Gaišie slāņi atrodas augstāk, tumšie ir blīvāki slāņi, kas atrodas zemāk. Vējš, kura ātrums var sasniegt pat 650 km/h, palīdz noturēt atšķirīgās koncentrācijas slāņus atsevišķi.

Hubble Space Telescope

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!