ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jupitera pavadoņu skaits pakāpjas līdz 52


Publicēts: 11.03.2003

Joviana sistēmas pavadoņu skaits ir pakāpies uz 52, pateicoties pēdējo nedēļu atklājumiem – 12 pavadoņiem. Šos atklājumus īstenoja Skota Šeperda un Deivida Jevita komanda, kas strādā Havaju salu astronomijas institūtā. Notikumi risinājās ļoti strauji. Sākums datējas ar 5. martu.

„Mums pat nav bijusi preses konference par šiem pavadoņiem,” Jevits skaidroja e-pastā. „Mēs tikai uztaisījām web lapu un tad sākām saņemt zvanus no visas pasaules. Cilvēkiem patīk tas, ko mēs darām.”

Pēdējā partijā ir divi klinšu gabali, kuru diametrs ir tikai nedaudz lielāks par 1 kilometru. Šie ir pirmie Joviana sistēmas pavadoņi, kuru diametrs ir mazāks par 2 kilometriem. Jupiteram ir vairāk nekā 29 pavadoņi, kuru diametrs nepārsniedz 4 kilometrus un vēl daži mazāki. Tiek uzskatīts, ka šie mazie pavadoņi ir planētas gravitācijas saķerti asteroīdi vai atliekas no lielākiem objektiem, lai gan to patiesā izcelsme joprojām nav noteikta. Daudzi no tiem riņķo pretējā virzienā, nekā rotē pati planēta.

SPACE.com jautāja Jevitam, vai tiešām šos mazos objektus būtu jāsauc par pavadoņiem, vai varbūt ir jāievieš jauna objektu klase – mikropavadoņi.

„Nē,” atbildēja Jevits un piebilda. „Lai arī niecīgi, tie tomēr ir dabīgie pavadoņi. Vai mazs suns nav suns tāpēc, ka tas ir mazs?”

Jevits uzskata, ka Jupiteram varētu būt aptuveni 100 pavadoņu, kuru diametrs ir mazāks par 1 kilometru, bet viņš piemetināja, ka tas ir tikai minējums. Planētas gravitācijas spīlēs atrodās neskaitāms daudzums mazāku klinšu gabalu un putekļu.

Nevienai citai planētai nav vairāk līdz šim atklāto pavadoņu. Saturnam ir 30, Urānam – 21 un Neptūnam – 11. Iespējams, ka šīm planētām ir vairāk pavadoņu, kas nav atklāti, jo planētas ir tālāk no Saules un ir grūtāk izpētāmas.

Marsam ir divi pavadoņi, bet Zemei tikai vien, lai gan pēdējā laikā daži zinātnieki cenšas pierādīt vēl viena Zemes pavadoņa esamību – kvazi-pavadonis, kas riņķo pa savdabīgu ceļu, bet ar gravitācijas spēkiem ir saistīts ar mūsu planētu. Arī Plutonam ir viens mēnesis – Harons.

Jupiteram ir četri lieli pavadoņi, saukti arī par Gelileo sistēmas pavadoņiem, par godu savam atklājējam. Lielākais ir Ganimēds, kura diametrs ir 5 262 kilometri.

Jaunajiem satelītiem piešķirti nosaukumi no S/2003 J1 līdz S/2003 J12. Jevits teica, ka viņa komanda turpinās darbu un iespējams tuvākajā laikā Jupitera pavadoņu skaits pieaugs. Pēdējo gadu laikā astronomi ir atraduši 35 Joviana sistēmas pavadoņus, izmantojot Subaru un Kanādas – Francijas – Havaju salas teleskopus, kas atrodas Mauna Kea kalnā Havaju salās.

Robert Roy Britt (SPACE.com)

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!