ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Jauni plankumi uz Jupitera


Publicēts: 18.03.2008

Jupiters ir plankumains zvērs. Cilvēki parasti šo planētu raksturo šādi - ak tas lielais, strīpainais ar sarkano plankumu. Tagad milzīgajai vētrai, kas patiesībā ir šis Lielais sarkanais plankums, pievienojušies plankumi, kurus var redzēt tikai ultravioletajā spektrā.

Jo, viens no Jupitera daudzskaitlīgā pavadoņu bariņa, ir vulkāniski aktīvs vēl šobaldien. Izverdumos tik izmests sērs, kas nonāk planētas un pavadoņu sistēmā. Jupiteram griežoties, tā magnētiskais lauks katru sekundi sagrābj aptuveni 1 tonnu no Jo masas. Šī viela jonizējas un izveido barankai līdzīgu mākoni ap planētu. Jo ir gluži kā akmens šajā plazmas upē un ap to radītie viļņi saduras ar Jupitera atmosfēru un rada ziemeļblāzmas jeb auroras, kas redzamas ultravioletajā spektrā. Tādejādi Jo atstāj "nospiedumus" uz milzu planētas poliem mirdzošas spirāles veidolā.

Kāpēc spirāle? Tāpēc, ka Jupiters griežas un izstiepj "savienojuma punktu", kurā ir izveidojusies šī jonu-elektronu saite starp planētu un tās pavadoni. Pēdējie atklājumi rāda, ka šādas savienojumu vietas iespējams ir vairākas.

Kad augustā tiks salabots un uzlabots Habls, zinātnieki cer to pagriezt pret Saules sistēmas milzi un uzzināt vairāk par šiem plankumiem.

SPACE.com

Komentāri

  1. Holmss tieši 19.03.2008 domāja šādi:

    Ziemeļblāzmas, denvidblāzmas, polārblāzmas... Šajā gadījumā, tā kā tās ir abos Jupitera polos, tad būs vien porlārblāzmas :)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!