ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Devītā planēta atrisina vienu no Saules noslēpumiem


Publicēts: 25.10.2016

Devītā planēta, kas saskaņā ar Konstantīna Batigina un Maika Brauna prognozēm, atrodas Saules sistēmas nomalē, joprojām nav atklāta, bet jau tagad tās esamība jaunā pētījuma ietvaros tiek izmantota, lai izskaidrotu Saules rotācijas ass slīpumu attiecībā pret ekliptikas plakni.

"Tā kā devītā planēta ir tik masīva un tās orbīta ir ieslīpa attiecībā pret citām planētām, Saules sistēmai nav citas iespējas, kā lēnām pielāgoties," pastāstīja Elizabete Baileja no Kalifornijas Tehnoloģiju institūta.

Praktiski visas planētas riņķo ap Sauli vienā plaknē, tikai ar dažu grādu nobīdi attiecībā viena pret otru. Savukārt plakne ir sešu grādu slīpumā attiecībā pret Sauli, radot iespaidu, ka Saule ir sasvērusies. Līdz šim nevienam nebija izdevies atrast pārliecinošu izskaidrojumu šai novirzei.

"Tas ir tik sens un grūti izskaidrojams fenomens, ka cilvēki labāk izvēlas par to nerunāt," piebilda astronomijas profesors Maiks Brauns.

Brauna un Batigina pieņēmums, ka ap Sauli varētu riņķot vēl viena planēta, kura ir aptuveni 10 reizes masīvāka nekā Zeme, maina spēles noteikumus. Šī pagaidām neatklātā planēta riņķo aptuveni 20 reizes tālāk nekā Neptūns un tās orbīta ir novietota 30 grādu slīpumā attiecībā pret ekliptikas plakni. Tādejādi tā ietekmē lielu daļu Koipera joslas objektu, kas Batiginam un Braunam palīdzēja izskaitļot šīs planētas iespējamo esamību.

"Tas mūs pārsteidz. Katru reizi, kad rūpīgi to pētam, mēs atklājam, ka devītā planēta izskaidro kārtējo Saules sistēmas noslēpumu," teica asociētais astronomijas profesors Batigins.

Saules sistēmas orbitālās plaknes novietojums jau izsenis ir mulsinājis astronomus. Saskaņā ar planētu veidošanās teoriju, kad mākonis izveido disku, kurā rodas planētas, tam vajadzēja būt perpendikulāram attiecībā pret Saules rotācijas asi.

Ņemot vērā devītās planētas masu un novietojumu, tās ietekme ir ievērojama. Planētas impulsa moments ir vienāds ar masas un attāluma no Saules reizinājumu. Tas atbilst spēkam, ar kādu planēta ietekmē visas sistēmas griešanos. Tā kā visas planētas rotē vienā plaknē, to impulsa moments nodrošina visa diska vienmērīgu rotāciju.

Savukārt devītās planētas orbīta rada visas sistēmas svārstības, kuru periodiskums ir vairāki miljardi gadu. Matemātiskie aprēķini, kurus veica Kalifornijas Tehnoloģiju institūta astronomi, liecina, ka sešu grādu slīpums atbilst ideāli.

Nākamais jautājums dienas kārtībā ir noskaidrot, kā devītā planēta ir tikusi pie savas neparastās orbītas. Iespējams, ka tā ir radusies tuvāk milzu planētām, bet izmesta nomalē. Nevar izslēgt arī variantu, ka devīto planētu ir ietekmējušas citas zvaigznes, kuras ir atradušās Saules sistēmas tuvumā.

Šobrīd Brauns un Batigins turpina meklēt devīto planētu prognozētajā trajektorijā. Viņi prognozē, ka šis darbs ilgs vismaz trīs gadus, iespējams pat ilgāk.

California Institute of Technology

Komentāri

  1. Andis tieši 25.10.2016 domāja šādi:

    Dīvaini, ka nedzird jaunas Nibirsitu aktivitātes. :)

  2. Redaktors tieši 25.10.2016 domāja šādi:

    Nu šī ir potenciāli reāla planēta ar paredzamu uzvedību. Visticamāk tur nav anunaku, kuri planētu stūrē, nedz arī tā spēj nonākt Zemes tuvumā. Tikpat interesanta konspirāciju teoriju ražotājiem kā Neptūns - tāla, auksta...

  3. Jupis tieši 25.10.2016 domāja šādi:

    Asociētais, ne asistējošais profesors.

  4. Ingus tieši 25.10.2016 domāja šādi:

    Desmit reizes lielāka par zemi un ar Hablu nevar ieradzīt ? Nu, nu, nu..

  5. Marg tieši 25.10.2016 domāja šādi:

    10 reizes masīvāka nevis lielāka. Starpība ir... ja vēl zems albedo...

  6. Redaktors tieši 26.10.2016 domāja šādi:

    >> Jupis
    Paldies par korekciju!

  7. Nelabojams tieši 26.10.2016 domāja šādi:

    ...un vēl precīzi jāzin virzienu, kurā jāskatās. Kaut kur nesen stāvēja rakstīts, ka šobrīd tas ir zināms tikai ar ta ne 30, ta ne 45 grādu sektora precizitāti vai pat vēl sliktāk. Habls tādu sektoru nevar nosegt pat gada laikā.

  8. peleks tieši 26.10.2016 domāja šādi:

    nu manuprāt ja ir bijusi 9 planēta, tad varētu būt ka ir "izsviesta" pirms pārsimts miljoniem gadu, un saulei lai iztaisnotos manuprāt ar vajag krietni vien daudz laika, lai gan nav mans astrofiziķis, tik liela kroka smadzenēs nav izveidojusies. :) no otras puses neticu, ka nevar atrast, kā var nevarēt tādu pasākumu sameklēt, kaut izmet orbītā radaru, gada laikā var nozondēt lielu platību, nez vai kādam tas prātā ir ienācis, tik hz vai parasts radars darbosies kosmosā, lai gan es būtu pamēģinājis :)

  9. ku ku tieši 18.11.2016 domāja šādi:

    Гелиоцентрическая система в смертельном нокауте и реанимировать её уже не получится.
    https://www.youtube.com/watch?v=5eYVjn5VxtM
    https://www.youtube.com/watch?v=xFWEmuvsQ2g






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!