ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Vai ISON komēta mirst?


Publicēts: 8.10.2013

Ignāsio Ferrins, FACom grupas astronoms (Grupo de Física y Astrofísica Computacional) ir veicis detalizētu komētas ISON jaunāko novērojumu datu analīzi un ir identificējis skaidras pazīmes, ka komēta ISON pat netaisās kļūt par gadsimta iespaidīgāko komētu. Komētas spožuma līkne atgādina agrāk izjukušo komētu spožuma līknes.

"ISON komēta uzvedas dīvaini," paskaidroja profesors Ferrins. "Komētas spožuma līkne ataino aktivitātes samazināšanos, kurai raksturīgs nemainīgs spožums bez norādēm uz spožuma palielināšanos."

Spožuma līknes kāpuma samazināšanās sākās 2013. gada 13. janvārī un Ferrins uzskata, ka process nav apstājies un redzams arī 2013. gada septembra beigu novērojumu datos. Spožums ir saglabājies praktiski nemainīgs vairāk nekā 270 dienas. Šāda uzvedība ir ļoti netipiska un, kā uzskata profesors, liek domāt, ka komēta mirst.

Ferrins analizēja agrāk izjukušo komētu fotometriskās īpašības un salīdzināja to spožuma līknes ar ISON komētas līkni.

"Kad es pamanīju šo pazīmi, es caurlūkoju komētu spožuma līkņu arhīvu un atklāju, ka līdzīgas līknes tika novērotas vēl divām komētām - C/1996 Q1 Tabur un C/2002 O4 Hönig. Abas komētas izdzisa vai izjuka," raksta Ferrins.

Profesors Ferrins uzskata, ka šo līkņu līdzība ir nepārprotama zīme, ka arī ISON komētu gaida līdzīgs liktenis.

Interesanti, ka ISON un astoņu agrāk izjukušo komētu spožuma līkņu salīdzināšanas rezultātā Ferrins ir secinājis, ka komēta jau ir iegājusi tā dēvētajā "bīstamajā zonā".

ISON uzvedība patiesi ir dīvaina. Tika prognozēts, ka komēta kļūs ievērojami spožāka, kad šķērsos tā dēvēto sasaluma līniju, kas atrodas starp 2,5 un 3 AV attālumā no Saules. Komēta šo robežu ir šķērsojusi, tomēr nekādas izmaiņas nav novērotas. Šī bija tāda kā pēdējā iespēja ISON komētai parādīt, ka tā ir normāla komēta, bet ISON pārsteidza ekspertus praktiski nemainot savu spožumu.

ISON komētu sagaida arī citas grūtības. Perihēlijā komēta atradīsies ļoti tuvu Saulei. Temperatūra šajā zonā sasniedz aptuveni 2700 grādus pēc Celsija. Tā ir pietiekami augsta temperatūra, lai izkausētu dzelzi un svinu. Otrs pārbaudījums būs Saules Roša robežas šķērsošana. Objekts, kas pielido Saulei tuvāk par šo līniju, izbaudīs tik spēcīgu gravitācijas ietekmi, ka var tikt sarauts gabalos. Temperatūra, starojums un gravitācija varētu izrādīties pārāk spēcīgi pārbaudījumi ISON komētas 5 kilometrus lielajam kodolam.

Ar profesora Ferrina analīzi detalizētāk iespējams iepazīties šeit.

Atliek vērot komētas uzvedību tuvāko nedēļu laikā, kad vajadzētu noskaidroties, ko īsti gaidīt no ledainās viešņas.

Grupo de Física y Astrofísica Computacional, FACom

Komentāri

  1. iglali tieši 22.11.2013 domāja šādi:

    ISON komētu jādēvē par planētu vai pat mākslīgi izveidotu planetoīdu, ko vada sintētiskais intelekts un robotu vide, kas pastāv uz parapsiholoģisku noteikumu (Dobzemes/ Hollow Earth) bāzes.
    P.s.
    Sākotnēji tika prognozēts,ka tā obligāti skars ne vien Mēnesi, bet pat sadursies ar Zemeslodes artmosfēru vai pat ietrieksies planētas mantijā, radot 5. Armagedonu, taču tad ieradās 2 UFO objekti,kas izraisīja šīs pseidokomētas rotāciju ar tādu aprēķinu, lai tā aizrotētu nost no Zemes gravitācijas lauka.

  2. To iglali tieši 25.11.2013 domāja šādi:

    Ej vien kaut kur uz delfi.lv pakomentā, tur tādu plānprātiņu pa pilnam!

  3. shauttra tieši 25.11.2013 domāja šādi:

    iglali ģeniāls komentārs!!

  4. Cicsj nu delfim tieši 28.11.2013 domāja šādi:

    http://www.satflare.com/track.asp?q=80002#TOP

    baigi lobiis trakers ja kas.as jimaa vysaidus sputnikus atruunu i skriinu oraa skatjaatiisj kei lidoi . apupecj kei prikoljnai.

  5. Redaktors tieši 29.11.2013 domāja šādi:

    Žēluma kalngals...

    https://www.youtube.com/watch?v=6j6nkLnHyG0

    Nekas, cienītie, izmantojiet izdevību un vismaz pārējās komētas apskatiet. Kas zina, kad vēl atkal uzradīsies kāda "gadsimta komēta".

  6. Andris Z. tieši 29.11.2013 domāja šādi:

  7. Redaktors tieši 29.11.2013 domāja šādi:

    Visticamāk, ne tik labi, lai redzētu ar neapbruņotu aci, kā visi cerēja.

    http://www.youtube.com/watch?v=wQ0mY98PneE

    Bet nu ar komētām ir kā ar bitēm vai kaķiem - nekad, neko nevar zināt.

  8. Mulkari tieši 29.11.2013 domāja šādi:

    Es jau sacerējos, ka būs spoža komēta, bet te tev nu bija, kaput ir ar ISON.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!