ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Uzredzēšanos, Holmsa komēta!


Publicēts: 28.11.2007

Jā, jā, tieši tā - tā pamazām pazūd no mūsu, ar jaudīgām ierīcēm neapbruņoto cilvēku acu skatiem. Pavisam neilgu brīdi tā bija lielākais objekts Saules sistēmā. Tā izpleta savu gāzes un putekļu mākoņa diametru līdz pat 1.4 miljons kilometriem, lai tagad lēnām, bet nenovēršami mums teiktu "uz redzēšanos". Rodas jautājums - vai vēsture atkārtosies?

Attēls, kuru varat apskatīt pa labi, ir uzņemts 4. novembrī ar MegaCam, kas ir viena no vislielākajām CCD kamerām uz Zemes. MegaCams sastāv no 36iem 9 megapikseļu CCD čipiem un galarezultātā veidojas 300 megapikseļu masīvs. Kamera attēlu uzņem 3 atsevišķos krāsu kanālos un pēc tam tie tiek sakombinēti.

Ja jūs vēl vēlaties palūkoties uz aizejošo komētu - sadabūjiet binokļus. Lai gan tās spožums atbilst 3 lieluma zvaigznei un komētai vajadzētu būt redzamai ar neapbruņotu aci, tā ir pārāk blāva un izplūdusi.

Astronomi cer, ka vēsture atkārtosies. 1892. gadā tika novērots atkārtots izvirdums 5 mēnešus pēc pirmā. Ja tas tā tiešām notiks arī šoreiz, tad iespējams mums būs vēl viena iespēja aplūkot šo dīvaino objektu.

CfA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!