ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

TRAPPIST vēro ISON komētu


Publicēts: 19.11.2013

ISON komētai ir pievērsta praktiski nedalīta uzmanība. Ledainā viešņa ir kļuvusi par objektu, kuru vēro visdažādākie instrumenti uz Zemes un kosmosā. Viens no šādiem instrumentiem ir TRAPPIST teleskops La Siljas observatorijā, kas paredzēts citplanētu pētīšanai ārpus Saules sistēmas robežām un komētu pētīšanai Saules sistēmas ietvaros.

Attēlā, kas fotografēts 2013. gada 15. novembrī ar TRAPPIST teleskopu, redzama ISON komēta neilgi pirms tā atradīsies perihēlijā 28. novembrī. TRAPPIST komētu vēro jau kopš oktobra vidus, izmantojot dažādus filtrus, kas ļauj ne tikai novērot komētas vizuālās izmaiņas, bet arī noteikt tās izmestās gāzes.

Līdz pat 2013. gada 1. novembrim komēta uzvedās visai klusi un mierīgi. Tad tika reģistrēts pirmais izvirdums, kura rezultātā palielinājās komētas izmesto gāzu apjoms. 2013. gada 13. novembrī komētu satricināja otrs izvirdums. Komētas aktivitāte pieauga vairākas reizes. Šobrīd komēta ir saskatāma jau nelielā teleskopā vai ar binokļa palīdzību Jaunavas zvaigznājā, kas aust dažas stundas pirms saullēkta.

Šo izvirdumu iemesls ir arvien pieaugošais Saules karstums, kas kausē komētas kodolu veidojošo ledu. Visutvāk Saulei komēta atradīsies 28. novembrī, kad no zvaigznes to šķirs tikai 1,2 miljoni kilometru. Ledus tiks kausēts ar vēl lielāku intensitāti. Šis ir bīstams brīdis, jo komētas kodols var kļūt pārāk vājš un sadalīties mazākos gabalos un pat pilnībā iztvaikot. Ja ISON tomēr pārcietīs ugunīgo tikšanos, pēc kāda laiciņa tā varētu iznirt rītausmas debesīs un priecēt mūs ar daudz iespaidīgāku iznācienu.

TRAPPIST/E. Jehin/ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!