ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Trāpīs, netrāpīs, trāpīs, netrāpīs...


Publicēts: 25.07.2019

Asteroīdu medības nav vienkārša nodarbe. Šie objekti nāk un iet, reizēm ļaudami astronomiem tikai nedaudz sev uzmest acis, pēc tam nozūdot komosa dzīlēs uz vairākām desmitgadēm. Dažkārt šis šaurais logs neļauj noteikt precīzu objekta orbītu. Šādos gadījumos nereti sākotnējie aprēķini liecina, ka jaunatklātais asteroīds nākotnē varētu sadurties ar Zemi. Tāds bija arī 2006.gadā atklātais asteroīds 2006 QV89, kuru tobrīd izdevās novērot tikai 10 dienas. To laikā savāktā informācija liecināja, ka 2019.gada 9.septembrī asteroīds ar varbūtību 1:7000 sadursies ar Zemi.

Desmit dienas pēc atklāšanas asteroīds pazuda no astronomu redzesloka un to neizdevās novērot atkārtoti. Kur tas atrodas šobrīd? Precīzu atrašanās vietu noteikt ir grūti. Ir maza iespēja to novērot atkārtoti, jo astronomiem nav skaidrs, uz kurieni pagriezt teleskopus.

Tomēr kaut ko tomēr ir iespējams izdarīt, lai izslēgtu sadursmes iespējamību.

Šai metodei, ko varētu nodēvēt par "cik patīkami ir tevi neredzēt", pievērsās Eiropas Kosmosa aģentūra un Eiropas Dienvidu Observatorija (ESO) 2019.gada 4. un 5.jūlijā. Lai arī nav zināma patiesā 2006 QV89 trajektorija, ir iespējams aprēķināt, kur asteroīdam vajadzētu atrasties debesīs, lai 9.septembrī tas ietriektos Zemē. Novērojot šo debesu apgabalu un pārliecinoties, ka objekta tur nav, varam atviegloti nopūsties.

Zinātnieku grupa izmantoja ESO Ļoti Lielo teleskopu (VLT), lai nofotografētu asteroīda iespējamo atrašanās vietu debesīs, ja tas tuvotos Zemei. Par laimi augstas izšķirtspējas attēlos asteroīds nebija ieraugāms. Pat ja asteroīds 2006 QV89 būtu tikai dažus metrus liels (mazāks nekā sākotnēji prognozētais), arī tad tas būtu redzams VLT fotogrāfijās kā spožs objekts. Protams, ja tas izrādītos vien dažus metrus liels un būtu redzams attēlos, arī varētu atviegloti nopūsties. Šāda izmēra objekti sadalās Zemes atmosfērā un nekādus vērā ņemamus draudus nerada.

Reizēm ir patīkami debesīs neko neieraudzīt!

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!