ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

TOTAS komēta


Publicēts: 14.02.2014

Eiropas Teides observatorijas Tenerifes asteroīdu izpētes komandai (TOTAS) ir izdevies atklāt līdz šim nezināmu komētu P/2014 C1. Komēta tika pamanīta 2014. gada 1. februārī, kad tika veikti novērojumi ar 1 metru lielo teleskopu Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) Eiropas optiskajā virszemes stacijā Tenerifē.

2014. gada 4. februārī atklājumu apstiprināja Starptautiskās Astronomijas savienības Mazo planētu centrs, pēc tam kad komētu apstiprināja astoņas citas observatorijas.

Objekts ir ļoti blāvs. Komētas orbīta atrodas starp Jupiteru un Marsu, Zemes tuvumā tā nenonāk.

"Visas komētas ir interesantas, jo īpaši tādēļ, ka tiek uzskatīts, ka tām bija liela nozīme ūdens piegādē uz Zemi," pastāstīja Eiropas Kosmosa aģentūras Kosmosa situācijas apzināšanas programmas (SSA) par Zemei tuvo objektu projektu atbildīgais Detlefs Košnijs. "Šogad Rosetta tiksies ar citu komētu, 67P/ Čurjumova-Gerasimenko, lai pētītu tās kodolu un apkārtējo gāzi un putekļus, tādēļ īpaši atbilstošs ir fakts, ka Eiropas komanda šogad atklāja jaunu komētu."

Liels nopelns komētas atrašanā ir automātiskajai programmatūrai, kas salīdzina secīgus attēlus, meklējot objektus, kuri pārvietojas. Atradumu apstiprināja TOTAS komandas loceklis Rafals Reszelevskis.

TOTAS kopš 2010. gada sadarbojas ar EKA SSA programmu, veicot regulāras debesu izpētes, lai meklētu jaunus un analizētu agrāk atklātos Zemei tuvos objektus. 2011. gadā viņi atklāja Zemei tuvo asteroīdu 2011 SF108, kas riņķo daudz tuvāk Zemei nekā TOTAS komēta.

 

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!