ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Šteins - dimants debesīs


Publicēts: 6.09.2008

Šorīt tika iegūti pirmie dati un attēli no kosmiskās zondes Rosetta, kas vakarnakt apmeklēja Latvijas astronoma Kārļa Šteina vārdā nosaukto asteroīdu. "Šteins izskatās kā dimants debesīs", pastāstīja Ūve Kellers no Maksa Planka institūta.

Attēlos redzami vairāki krāteri un divi lielāki, no kuriem viena krātera diametrs ir aptuveni 2 kilometrus liels. Tas liecina, ka asteroīds ir ļoti vecs.

Rita Šulca, Rosetta projekta zinātniece pastāstīja, ka "attēlos redzama krāteru ķēde, kura visticamāk radusies vairākkārtēju triecienu rezultātā, asteroīdam rotējot. Sadursme visticamāk ir bijusi ar meteorīdu plūsmu vai neliela objekta fragmentiem."

Krāteru ķēdi veido aptuveni 7 krāteri. Lai noteiktu asteroīda vecumu, tika uzsākta krāteru skaitīšana. Jo vairāk krāteru, jo vecāks asteroīds. Līdz šim ir apzināti jau 23 krāteri.

Izmantojot iegūtos datus, zinātnieki centīsies saprast, kādēļ asteroīds ir tik spožs. Papildus tam varbūt izdosies uzzināt cik lieli ir regolīta graudi, kas palīdzēs saprast kā asteroīds veidojies.

Gerhards Švēms, Rosetta projekta vadītājs pastāstīja, ka "tas izskatās pēc parasta asteroīda. Pārsteidzoši, cik daudz mēs varam uzzināt tikai no attēliem. Es ar nepacietību gaidu tikšanos ar nākamo dimantu, daudz lielāko Lutēciju."

Kad datu analīze tiks pabeigta pilnībā, Šteins būs viens no labāk izpētītajiem asteroīdiem.

Asteroīda Šteina tuvplāni (.AVI; 2,94 MB)

ESA

Komentāri

  1. cydonia tieši 9.09.2008 domāja šādi:

    paskatoties uz Šteina bildi, amizanti, tie krāteri izvietojušies, taisnā rindā, kura beidzas ar lielo caurumu "augšā". kurš dos labāko ideju, kā tas gadījies? :)

    šīs 3d bildes arīdzan dod interesantu ieskatu (meklējiet savas sarkan-zilās brilles)
    http://www.esa.int/images/anaglyph_1838,4.png
    http://www.esa.int/images/anaglyph_1837.png

    ja tu atrastos uz Šteina un vērotu tuvojamies Rosetta zondi, bilde būtu apmēram šāda
    http://tinyurl.com/6ae7sx

  2. cydonia tieši 9.09.2008 domāja šādi:

    kaut kur lasīju, ka tuvie novērojumi liecina, ka Šteina rotācijas ass ir perpendikulāra (vai ļoti, ļoti tuvu tam) savai orbītas plaknei. respektīvi, uz Šteina nav gadalaiku.

  3. cydonia tieši 10.09.2008 domāja šādi:

    Šteina izmeri ir noteikti 5.9 x 4.0 km.
    Lielais krāteris ziemeļpolā ~1.5 km plats.
    Rotācijas periods (diennakts) 6 stundas 3 minūtes.

  4. cydonia tieši 15.09.2008 domāja šādi:

    pirms dažām dienām esa publicēja vēl vienu šteina attēlu. tas uzņemts no 9500 km attāluma 10.5 minūtes pirms tuvākā punkta. attēls ievērojams ar to, ka tajā šteins redzams nedaudz no otras puses. tajā redzams vēl viens pamatīgs krāteris.
    http://sci.esa.int/science-e/www/object/index.cfm?fobjectid=43380






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!