ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Philae un 67P tikšanās vieta izvēlēta


Publicēts: 16.09.2014

"J" vieta ir intriģējošs punkts uz Čurjumova-Gerasimenko komētas (67P), kurš izvēlēts par moduļa Philae nolaišanās galveno galamērķi. Tuvumā novērotā aktivitāte un nelielais risks, salīdzinot ar citām vietām, ļāva zinātniekiem izvirzīt šo kandidātu kā primāro nolaišanās mērķi. "J" atrodas komētas "galvas daļā". Atgādināsim, ka 67P ir neregulāras formas objekts, kurš platākajā vietā nedaudz pārsniedz 4 km atzīmi. Vieta "C", kas atrodas komētas "astes daļā", ir izvēlēta kā rezerves variants.

Plānots, ka 100 kilogramus smagais Philae modulis virsmu sasniegs 2014. gada 11. novembrī, lai veiktu detalizētu kodola izpēti.

 Izvēlēties vietu nebija viegli.

"Kā redzams jaunākajos komētas attēlos, tā ir skaista, bet dramatiska pasaule. Tas ir aizraujoši no zinātnes viedokļa, bet komētas forma ir sava veida izaicinājums," pastāstīja Philae nolaišanās moduļa projekta vadītājs Stefans Ulameks. "Neviena no potenciālajām nolaišanās vietām neatbilda izvirzītajiem kritērijiem par visiem 100%, bet "J" noteikti ir vislabākā izvēle."

"Mēs veiksim pirmo komētas izpēti in situ, kas ļaus tiešā veidā ieskatīties tās sastāvā, uzbūvē un attīstībā," teica Žans Pjērs Bibrings. ""J" vieta nodrošina iespēju analizēt pirmatnējo materiālu, aprakstīt kodola īpašības un pētīt procesus, kas nosaka komētas aktivitāti."

Nolaišanās vietas meklējumi tika uzsākti līdzko Rosetta 6. augustā sasniedza komētu. 24. augustā no 100 km augstā orbītā savāktajiem datiem tika izvirzīti pieci kandidāti turpmākai analīzei. Kopš tā brīža kosmiskais aparāts ir samazinājis augstumu un šobrīd riņķo 30 km attālumā no komētas, kas ļāva iegūt detalizētākus kandidātreģionu attēlus.

Vietas izvēlē ir jāņem vērā vairāki kritiskie faktori. Pirmkārt tā ir droša nolaišanās trajektorija un salīdzinoši brīva no dažādiem šķēršļiem vieta, kur tiek plānota aparāta nolaišanās. Uz virsmas darbosies vēl vairāki aspekti - dienas un nakts stundu balanss un iespējamie sakaru seansi ar orbitālo aparātu Rosetta.

Nolaišanās ir pasīva, tādēļ galamērķi nav iespējams noteikt precīzi. Process tiek plānots tā, lai aparāts nokļūtu izvēlētajā nolaišanās reģionā, kas tiek dēvēta par nolaišanās elipsi, kas ir dažus simtus metrus gara.

Katrā potenciālajā nolaišanās vietā tika analizēts vienu kvadrātkilometru liels apgabals. "J" vietā lielākā daļa nogāžu nepārsniedz 30 grādu slīpumu attiecībā pret komētas vertikālo asi, kas samazina iespēju apgāzties nosēšanās manevra laikā. Izskatās, ka šajā vietā ir arī salīdzinoši maz klintsbluķu, kā arī Philae šeit saņems pietiekami daudz Saules enerģijas, lai uzlādētos un turpinātu darbu.

Sākotnējie trajektorijas aprēķini liecina, ka nolaišanās varētu ilgt aptuveni septiņas stundas.

Kā rezerves vietas sākotnēji tika apsvērti "B" un "C" reģioni, bet tika izvēlēts "C", jo tur ir labāks apgaismojums un mazāk klintsbluķu. Sākotnēji "A" un "I" izskatījās daudzsološi, bet turpmākās izpētes gaitā noskaidrojās, ka šīs vietas neatbilst dažiem svarīgiem kritērijiem.

Turpmāko mēnešu laikā tiks izstrādāts detalizēts nolaišanās plāns, bet ir skaidrs, ka modulim jānosēžas līdz novembra vidum, kad tiek prognozēta komētas aktivitātes palielināšanās.

"Mums nav laiks, ko zaudēt, bet tagad, kad mēs esam tuvāk komētai, turpmākie pētījumi un virsmas kartēšana nodrošinās mūs ar papildus informāciju par primāro un rezerves nolaišanās vietu," teica Rosetta lidojuma direktors Andrea Akomazo no Eiropas Kosmosa aģentūras. "Protams, mēs nevaram prognozēt komētas aktivitāti laika posmā līdz brīdim, ka Philae nolaidīsies. Aktivitātes pēkšņa pastiprināšanās var ietekmēt Rosetta orbītu nolaišanās brīdī un attiecīgi arī precīzu vietu, kur nolaidīsies Philae. Tādēļ tā ir riskanta operācija."

Tiklīdz Philae atdalīsies no Rosetta, tālākais process notiks automātiski. To vadīs iepriekš izstrādātas un augšupielādētas komandas. Philae fotografēs komētu un veiks arī citus mērījumus.

Kad Philae sasniegs virsmu ar ātrumu, kas pielīdzināms ātrumam, ar kādu nesteidzīgi soļo cilvēks, tas izmantos harpūnas un ledus skrūves, lai pieķertos virsmai. Pēc tam tas nofotografēs 360 grādu panorāmu, lai misijas komandai būtu skaidrs, kur tad modulis ir nosēdies.

Pēc tam sāksies zinātniskā fāze, kuras laikā tiks pētīta plazmas un magnētiskā vide, virsmas un zem tās esošo slāņu temperatūra. Philae veiks arī dažus urbumus, lai iegūtu paraugus. Nosūtot radioviļņus Rosetta virzienā, tiks pētīta komētas iekšējā uzbūve.

"Līdz šim neviens pat nav mēģinājis nolaisties uz komētas, tādēļ tas ir īsts izaicinājums," teica Rosetta misijas vadītājs Freds Džensens. "Sarežģītā uzbūve ir būtiski ietekmējusi kopējos riskus, kas saistīti ar nolaišanos, bet ir vērts riskēt, lai realizētu pirmo mīksto nosēšanos uz komētas."

Nolaišanās galīgais apstiprinājums gaidāms 26. septembrī, bet lēmums par nolaišanos tiks pieņemts 14. oktobrī.

ESA

Komentāri

  1. jānis tieši 16.09.2014 domāja šādi:

    tiešām ļoti satraucoši, sekošu līdz turpmākajai informācijai

  2. Barons tieši 17.09.2014 domāja šādi:

    kas mani visvairāk pārsteidz, ir augstā fotoattēlu kvalitāte, prieks, ka var redzēt tik labi kosmiskus objektus :)






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!