ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

NEOWISE pirmais asteroīds


Publicēts: 13.01.2014

NASA NEOWISE projekta ietvaros ir izdevies atklāt pirmo asteroīdu. NEOWISE sākotnēji bija pazīstams kā WISE - plaša lauka infrasarkano staru diapazona izpētes projekts, kura ietvaros tika veikts apjomīgs izpētes darbs infrasarkano staru diapazonā. WISE iegūtie dati ir būtiski uzlabojuši zināšanas par Zemei tuvo objektu daudzumu un īpašībām. 2011. gadā noslēdzās primārā misija un kosmiskais aparāts tika "iemidzināts". 2013. gadā WISE tika pamodināts, piešķirot tam jaunu nosaukumu un uzdevumu. NEOWISE projekta ietvaros turpinās pētīt Zemei tuvos asteroīdus un komētas, analizējot jau zināmos un meklējot jaunus.

Pirmo līdz šim neatklāto asteroīdu NEOWISE pamanīja 2013. gada 29. decembrī. Tam tika piešķirts kataloga ieraksts 2013 YP139. Arizonas universitātes speciālisti izmantoja Kitpīkas Nacionālās observatorijas Spacewatch teleskopu, lai apstiprinātu atklājumu. Plānots, ka NEOWISE misijas ietvaros tiks atklāti vairāki simti līdz šim nezināmu asteroīdu.

"Mēs ar prieku atgriežamies pie asteroīdu meklēšanas un analizēšanas, jo īpaši to, kas pietuvojas Zemei," pastāstīja Eimija Maincere no NASA Reaktīvo dzinēju laboratorijas. "Ar kosmiskā aparāta uztvērējiem, kas reģistrē siltuma starojumu, mēs varam noteikt to izmērus un atstarošanas spējas."

2013 YP139 atrodas aptuveni 43 miljonu kilometru attālumā no Zemes. Iegūtā informācija liecina, ka tas ir aptuveni 650 metrus liels. Mērījumi infrasarkano staru diapazonā liecina, ka tas ir ļoti tumšs, gluži kā ogle. Asteroīds riņķo ap Sauli elipsveida orbītā, kas ir ieslīpa attiecībā pret ekliptikas plakni. Asteroīds ierindots potenciāli bīstamo asteroīdu kateogrijā, jo tas savā orbītā ap Sauli var pietuvoties Zemei aptuveni 480 000 kilometru attālumā. Tas ir nedaudz tālāk nekā Mēness no Zemes. Tomēr tik tuvu asteroīds neatradīsies tuvāko simts gadu laikā.

Primārās misijas ietvaros WISE atklāja vairāk nekā 34 000 jaunu asteroīdu un palīdzēja aprakstīt 158 000 asteroīdus visā Saules sistēmā. NEOWISE turpinās asteroīdu meklēšanu un analīzi. Atklātie potenciālie objekti tiks salīdzināti ar Mazo planētu centra datubāzi. Profesionāļi un amatieri veiks papildus novērojumus, lai precizētu objekta trajektoriju. Iespējams, ka tieši NEOWISE projekta ietvaros tiks identificēti asteroīdi, uz kuriem varētu doties cilvēki. Plānots, ka asteroīds tiks notverts, pārvietots Zemei tuvākā orbītā, uz kurieni aptuveni 2025. gadā varētu doties cilvēku ekspedīcija.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!