ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

NASA meklē 2014 MU69 krustvecāku(-s)


Publicēts: 7.11.2017

2019.gada 1.janvāri gaidām ar nepacietību ne jau tādēļ, ka iestāsies kārtējais jaunais gads, bet gan tādēļ, ka NASA kosmiskais aparāts New Horizons lidos garām Koipera joslas objektam (486958) 2014 MU69. Šāds oficiālais nosaukums ir grūti iegaumējams, tādēļ NASA un New Horizons komanda aicina ikvienu piedalīties vārda došanas kampaņā, iesniedzot savus variantus līdz 2017.gada 1.decembrim (22:00 Latvijas laiks) un, iespējams, kļūstot par 2014 MU69 krusttēvu vai krustmāti.

"New Horizons iekļuva vēsturē, kad pirms diviem gadiem tas pirmo reizi nofotografēja Plutonu, un tagad tas ir ceļā uz nākamo galamērķi - līdz šim vistālāko objektu, kādu būs apmeklējis cilvēka radīts aparāts," pastāstīja Tomass Zurbuhens. "Mēs priecājamies, ka varam iesaistīt plašāku publiku šajā ceļojumā."

Pēc pārlidojuma NASA plāno vērsties Starptautiskajā Astronomijas savienībā ar lūgumu piešķirt 2014 MU69 oficiālu nosaukumu, ņemot vērā, vai tas būs viens objekts, pāris vai pat vairāku objektu sistēma.

"New Horizons vienmēr ir bijusi izpētes misija, kas izgaismo pasaules, kuras mēs agrāk nebijām skatījuši," teica New Horizons vadošais pētnieks Alans Šterns no Dienvidrietumu izpētes institūta. "Lidojums garām MU69 ir vēl viena misijas pārsteidzošā stāsta nodaļa."

Ikviens interesents ir aicināts iesniegt savus variantus vai arī nobalsot jau par esošajiem mājas lapā. Kampaņa noslēgsies 2017.gada 1.decembrī (22:00 pēc Latvijas laika). Pēc tam NASA un New Horizons komanda izvērtēs pretendentus un 2018.gada janvāra sākumā paziņos savu izvēli.

6,5 miljardus tālā MU69 novērojumi ar teleskopu liek domāt, ka tā ir divu ķermeņu sistēma vai arī ļoti ciešā kontaktā esoši divi līdzīga izmēra objekti. Iespējams, ka nāksies izvēlēties pat divus vai vairākus vārdus, kurus piešķirt, kad New Horizons atradīsies pietiekami tuvu, lai varētu izvērtēt šo sistēmu.

"Daudziem Koipera joslas objektiem sākumā ir piešķirti neformālie nosaukumi. Pēc pārlidojuma, kad mēs zināsim daudz vairāk par šo intriģējošo pasauli, mēs sadarbosimies ar Starptautisko Astronomijas savienību, lai piešķirtu MU69 oficiālu nosaukumu," skaidroja Marks Šovalters noSETI Institūta.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!