ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Lielākais objekts Saules sistēmā


Publicēts: 14.11.2007

Nē, neuzminējāt. Šis nebūs kārtējais raksts par Sauli, mūsu planetārās sistēmas centrālo zvaigzni, bet par kādu klīstošu objektu, kas šobrīd ir aizņēmis ne mazāku laukumu Zemes debesu jumā kā Saule.

Tā ir komēta 17P/Holms.

2007. gada 24. oktobrī šī komēta negaidīti kļuva gaišāka un lielāka. Tā joprojām turpina izplesties un šobrīd ir lielākais objekts Saules sistēmā, pat lielāka par Sauli.

2007. gada 9 novembrī tika veikti komētas putekļainās atmosfēras mērījumi un izrādījās, ka tās diametrs ir 1,4 miljoni kilometru. Komētas kodols ir tikai 3,6 km diametrā.

Jaunākajos attēlos redzams, ka komētai lēnām aug spēcīga aste. Iespējams, ka tuvāko mēnešu laikā mums būs iespējams vērot kā šis putekļu mākonis kļūst par tipisku komētu kā no grāmatas "Komēta nāk".

1892. gada novembrī un 1893. gada janvārī arī tika novēroti izvirdumi uz Holmsa komētas. Zinātnieki turpinās novērojumus, lai noskaidrotu, vai šie izvirdumi ir tipiska komētas parādība.

Komētas rotācijas periods ir 6 gadi, kas to ierindo Jupitera klases komētu grupā. Šīs komētas spēcīgi ietekmē Jupitera gravitācija. Iespējams šie objekti ir lielāko savas dzīves daļu pavadījuši Kuipera joslā un salīdzinoši nesenā pagātnē nonākuši Jupitera ietekmes zonā. Šīs klases komētas bieži pietuvojas Saulei un iztvaiko. Nākotnē šī komēta varētu ietriekties Saulē vai kādā planētā, vai arī vienkārši iztvaikot.

David Jewitt

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!