ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

ISON strauji tuvojas Saulei


Publicēts: 28.11.2013

2013. gada 28. novembrī aptuveni plkst. 20:40 pēc Latvijas laika komēta ISON atradīsies perihēlijā. Šobrīd tā tuvojas Saulei ar ātrumu 173 km/s un atrodas aptuveni 8 miljonu kilometru attālumā. Novērojumi liecina, ka tās spožums ir strauji palieinājies un šobrīd atbilst aptuveni -2 zvaigžņlielumam.

Komētas ātrumam, spožumam un attālumam līdz Saulei varat sekot līdzi tiešsaistē. Perihēlija laikā varat notikumiem sekot līdzi arī Google+ tiešraidē.

ISON komētu šobrīd novēro divas Saules observatorijas - SOHO un STEREO. Īsu brīdi pirms perihēlija komēta parādīsies SDO redzeslaukā.

Jaunākie aprēķini liecina, ka komētas kodola diametrs ir 950 līdz 1250 metri, kas ir pietiekami daudz, lai komēta veiksmīgi palidotu garām Saulei. Tomēr jāņem vērā arī tas, cik labi kodols turas kopā.

Ja komēta pārcietīs tikšanos ar Sauli, tad jau 30. novembrī vai 1. decembrī varat mēģināt to notvert īsu brīdi pirms saullēkta. Jāņem vērā, ka komēta strauji attālināsies no Saules un arī tās spožums visticamāk samazināsies.

Lai veicas ISON komētai un mums!

NASA, SDO, SOHO, STEREO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!