ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ieskaties komētas sirdī ar Hablu


Publicēts: 25.11.2007

Habla teleskops ne tikai cenšas saskatīt un parādīt mums, uz Zemes esošajiem kosmosa dziļākos nostūrus, bet arī Saules sistēmas objektus. Viens no pēdējiem, pret kuru tika pavērsts šis jaudīgais teleskops, ir Holmsa komēta.

Astronomi izmantoja Habla iespaidīgo izšķirtspēju, lai uzzinātu, kā komēta kļuva tik spoža. Habla acs spēj saskatīt objektus, kuru diametrs ir tikai 54km, nodrošinot patiesi asu un skaidru attēlu.

Habla iegūtajā attēlā redzama komētas „sirds”. Attēlu kompozīcijā tas ir attēlspa labi, kura centrālā daļa ir īpaši apstrādāta, lai labāk parādītu putekļu izvietojumu un daudzumu ap kodolu.

Kreisajā pusē ir amatiera astronoma uzņemts attēls, kurā ir labi redzama komētas komas kompleksā struktūra, kas sastāv no vairākiem putekļu gredzeniem un vājas astes.

Komētas nelielais kodols, kas ir visas šīs aktivitātes cēlonis, pat 12 dienas pēc spožā uzliesmojuma ir slēpts putekļos. Habls redz Saules gaismu, kuru atstaro mikroskopiskās daļiņas.

Pirmo reizi Holmsa komēta ar Habla teleskopu tika nofotografēta 1999. gada 15. jūnijā, kad ap komētas kodolu nebija putekļu mākoņa. Lai gan Habla attēlos kodols nebija skaidri saskatāms, astronomi tā izmērus noteica pēc spožuma. Holmsa komētas kodola diametrs ir aptuveni 3.4 kilometri. Zinātnieki cerēja, ka jaunākajos attēlos būs iespējams redzēt cik daudz no komētas kodola ir uzsprādzis vai sadalījies pēc pēdējā uzliesmojuma.

29. oktobrī uzņemtajā attēlā bija redzami 3 putekļu „geizeri”, bet 31. oktobra attēlā – izvirdums uz austrumiem no kodola.

Habla attēlos nebija redzami nekādi lielāki fragmenti kodola tuvumā. Attēlos, kas iegūti ar teleskopiem, kas atrodas uz Zemes, Holmsa komēta redzama kā liels, sfērisks un simetrisks putekļu mākonis. Astronomi domā, ka no komētas kodola ir atdalījies samērā liels fragments, kas pēc atdalīšanās ir sadrupis un izveidojis nu jau labi redzamo putekļu mākoni.

Tomēr milzīgais putekļu daudzums un komētas attālums no Zemes – 1.6 astronomiskās vienības – neļauj saskatīt fragmentus komētas kodola tuvumā.

HubbleSite

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!