ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Asteroīdu iedegums


Publicēts: 23.04.2009

Jaunākajā pētījumā, kas publicēts žurnālā Nature, redzams, ka asteroīdu virsma noveco un paliek sarkanīga daudz ātrāk, nekā agrāk tika uzskatīts. Process, kas ilgst mazāk kā miljons gadus, ir tikai mirklis asteroīda mūžā. Pateicoties šim fundamentālajam atklājumam, astronomi varēs daudz precīzāk saistīt asteroīda izskatu ar tā vēsturi un izskaitļot pagātnē notikušās sadursmes.

"Asteroīdi nosauļojas ļoti ātri," pastāstīja pētījuma vadītājs Pjērs Vernazs. "Šis process nav saistīts ar Saules ultravioleto starojumu, bet gan ar spēcīgo zvaigznes vēju."

Jau sen bija zināms, ka asteroīdu virsma ar laiku mainās. To virsma ir daudz sarkanīgāka nekā uz Zemes atrasto meteorītu iekšiene.

Izmantojot ESO Jaunās tehnoloģijas teleskopu (NTT) un Ļoti lielo teleskopu (VLT), kā arī citus teleskopus Spānijā un Havaju salās, Vernaza komandai izdevās daudz labāk izpētīt asteroīdu novecošanas procesus.

Kad divi asteroīdi saduras, izveidojas fragmentu kopa, kurai raksturīgas "svaigas" virsmas. Astronomi atklāja, ka šīs virsmas izmaina krāsu mazāk kā miljons gadu laikā, kas ir ļoti īss laiks, ja salīdzina ar Saules sistēmas vecumu.

"Saules vēja lādētās un ātrās daļiņas sabojā asteroīda virsmu ļoti īsā laika periodā," teica Vernazs. Cilvēka āda ietonējas, bojājas un noveco Saules staru ilgstošas iedarbības laikā. Asteroīdu virsmā vislielākās izmaiņas notiek tieši pirmajā apstarošanas periodā.

Izpētot dažādas asteroīdu "ģimenes", astronomi secināja, ka tieši virsmas ķīmiskā uzbūve nosaka asteroīda krāsu. Pēc pirmajiem miljons gadiem, "iedegums" veidojas arvien lēnāk un lēnāk. Šajā periodā krāsa vairāk ir atkarīga no ķīmiskās uzbūves, nevis no vecuma. Pētījuma gaitā tika atklāts, ka asteroīdu sadursmes nav vienīgais mehānisms, kā veidojas "svaigas" virsmas, kas novērojamas uz Zemei tuvajiem asteroīdiem. Šādas virsmas var veidoties arī tad, kad asteroīds palido garām tuvu planētai, kuras gravitācija "sakrata" asteroīdu, atsedzot neizmainīto materiālu.

Pateicoties šiem atklājumiem, astronomi daudz labāk varēs saprast kā asteroīda virsma, kas bieži vien ir vienīgais, ko iespējams izpētīt, ataino to vēsturi.

ESO

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!