ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Asteroīds 2012 TC4


Publicēts: 11.10.2017

2017.gada 12.oktobrī nedaudz pirms 9:00 pēc Latvijas laika savā ceļā apkārt Saulei Zemei vistuvāk atradīsies neliels asteroīds - 2012 TC4. Tiek lēsts, ka tas varētu būt 10 līdz 30 metrus liels. Tuvākajā punktā asteroīds atradīsies aptuveni 42 000 km attālumā, kas ir aptuveni 10 reizes tuvāk nekā Mēness, bet nedaudz tālāk kā lielākā daļa sakaru pavadoņu. Zemei briesmas nedraud, bet šī ir lieliska iespēja pārbaudīt, cik labi strādā starptautiskais asteroīdu novērošanas tīkls un brīdinājumu sistēma.

2012 TC4 tika atklāts Pan-STARRS projekta ietvaros 2012.gadā. Tomēr togad novērojumiem pieejamais laiks bija pārāk īss. Ņemot vērā esošo datu apjomu un veicot orbītas analīzi, tika secināts, ka Zemes tuvumā tas atgriezīsies 2017.gada rudenī. Šogad pirmie šo asteroīdu "noķēra" Eiropas Kosmosa aģentūras un Eiropas Dienvidu Observatorijas pārstāvji - 2017.gada jūlija beigās, izmantojot 8 metru teleskopu. Kopš tā laika 2012 TC4 ir novērojušas arī citas institūcijas un iesniegušas savus datus Mazo Planētu Centrā.

Profesionāļi novēros asteroīdu ar vairākiem teleskopiem, analizējot kosmisko objektu dažādos viļņu garumos. Arī amatieri var pievienoties, bet jāņem vērā, ka asteroīds ir neliels un tā novērojamais zvaigžņlielums maksimumā visticamāk nepārsniegs 13. Tā novērošanai nepieciešams vismaz 8 collu teleskops un, protams, skaidrs laiks, kā arī vislabākā novērotāja atrašanās vieta (šoreiz tā ir Dienvidamerika).

Novērojumi ir svarīgi, lai prognozētu tālāko asteroīda uzvedību, jo jāņem vērā, ka tas palidos tuvu garām Zemei un mūsu planētas gravitācija ietekmēs tā turpmāko trajektoriju. Redzēsim, kāda būs nākamā tikšanās un kad tā gaidāma.

Globālajai novērošanas kampaņai varat sekot Merilendas universitātes lapā.

NASA JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!