ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Kā paēdināt briesmoni galaktikas centrā?


Publicēts: 2.02.2014

Vēl tālāk nekā melnās debesis virs mūsu galvām atrodas milzīgi, eksotiski objekti, kas pārsniedz mūsu iztēles robežas. Tās ir galaktikas, kuras saplūst. Izrādās, ka par spīti milzīgajiem attālumiem, kas atdala objektus kosmosā, galaktiku sadursmes un apvienošanās nav nekāds retums. Tās pievelk viena otru. Galaktikas tuvojas un to izskats pilnībā mainās.

Saplūšanas process var izraisīt ļoti strauju jaunu zvaigžņu veidošanos. Galaktiku apvienošanās rezultātā bagātīgs dzīru galds tiek klāts arī to centrā mītošajiem briesmoņiem - supermasīvajiem melnajiem caurumiem.

Atgādināsim, ka melno caurumu gravitācija ir tik spēcīga, ka no to apskāvieniem nespēj aizmukt pat gaisma. Galaktiku centrā mājojošie melnie caurumi ir daudz lielāki nekā tie, kas sastopami citos galaktiku nostūros, tādēļ tos dēvē par supermasīvajiem melnajiem caurumiem.

Kad tie barojas ar tuvumā esošo gāzi un putekļiem, tie pārtop spožākajos un jaudīgākajos Visuma objektos. Kas ir tas, kas liek supermasīvajiem melnajiem caurumiem uzsākt maltīti? Japānas astronomi centās to noskaidrot.

Viņi izpētīja 29 saplūstošas galaktikas un atklāja, ka gandrīz katrā ir vismaz viens melnais caurums, kas aktīvi patērē apkārtējo matēriju. Tomēr daži supermasīvie melnie caurumi bija "iemiguši". Tas nozīmē, ka ir kaut kādi īpaši un līdz šim nezināmi apstākļi, kas liek supermasīvajam melnajam caurumam baroties.

ATCERIES!
Supermasīvie melnie caurumi ir miljons līdz pat vairākus miljardus reižu masīvāki nekā Saule. "Parasts" melnais caurums ir daudz mazāks. Tā masa 3 līdz 100 reizes pārsniedz Saules masu.

EU-UNAWE

Komentāri

  1. daniels tieši 14.10.2015 domāja šādi:

    lol






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!