ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Glāzi ūdens?


Publicēts: 6.01.2014

Dzīvību uz Zemes var atrast praktiski jebkur. Tā mājo gan ledainajos polos, gan svelmainajā ekvatorā, gan kalnu virsotnēs, gan okeānu dzīlēs. Dzīvas būtnes atradīsiet gan sausās ielejās, gan vulkānu tuvumā. Pēdējo 3,7 miljardu gadu laikā dzīve uz Zemes ir pielāgojusies visneiedomājamākajām vietām. Kas uz Zemes ir tik īpašs, ka tā tik ideāli ir piemērota dzīvībai? Patiesībā, daudzkas, bet pirmajā vietā ir ūdens.

Uz Zemes vēl nav atklāts organisms, kuram nebūtu nepieciešams ūdens. Piemēram, cilvēka ķermenis sastāv gandrīz no 60% ūdens. Bez šī šķidruma mēs varētu iztikt tikai dažas dienas. Par laimi Zeme atrodas tieši tādā attālumā no Saules, lai ūdens uz mūsu planētas pastāvētu šķidrā veidā. Ja Zeme atrastos tuvāk, tad okeāni izžūtu, bet, ja tālāk no Saules, tad ūdens sasaltu.

Vai ūdens ir sastopams arī uz citām planētām? Izmantojot jaudīgo Habla teleskopu, zinātnieki ir atklājuši ūdeni piecu ļoti tālu planētu atmosfērās. Atgādināsim, ka atmosfēra ir gāzu apvalks, kas ieskauj planētu, piemēram, gaiss, ko mēs elpojam uz Zemes.

Vai tas nozīmē, ka šīs planētas ir līdzīgas Zemei? Par nožēlu, nē. Visas piecas ir tā dēvētie "karstie Jupiteri". Tās ir simtiem reižu masīvākas par mūsu planētu, atrodas tuvu savām zvaigznēm un tās ieskauj mutuļojošs, ugunīgi karsts gāzu apvalks.

Lai arī Habla teleskops nav atradis Zemes dvīņumāsas, šī informācija palīdz saprast, cik daudz ūdens ir uz citām planētām, kas riņķo ap citām zvaigznēm.

ATCERIES!
Zemes atmosfēra nesastāv tikai no skābekļa. Pamatā to veido slāpeklis. Atmosfērā ir arī ūdens. Ja vietā, kur tu dzīvo, gaiss atdziest līdz noteiktai temperatūrai, pamanīsi, ka ūdens gaisā sāk salipt, veidojot miglu vai pat krītot lejup smalku sniegpārsliņu veidā.

EU-UNAWE

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!