ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Divas galaktikas par vienas cenu


Publicēts: 17.01.2014

Lai mums nekļūtu garlaicīgi, Visums mums nepārtraukti sagādā pārsteigumus un jaunus noslēpumus. Salīdzinoši nesen astronomi uzzināja, ka galaktika, kuru viņi uzskatīja par vienu objektu, patiesībā ir divas atsevišķas galaktikas. Šis galaktiku pārītis, kuras debesīs novietotas tieši viena aiz otras, gadiem ilgi ir muļķojis astronomus.

Tuvākā galaktika, kas redzama rozā toņos, ir UGC 10288. Tā ir spirālveida galaktika, kas vērsta ar diska malu pret Zemi. Tālākā galaktika redzama zilganos toņos un atrodas gandrīz 7 miljardu gaismas gadu attālumā. Šī galaktika tik tikko pamanāma cauri tuvākās galaktikas putekļiem un zvaigžņu miriādēm. Toties labi var redzēt milzīgo gāzu plūsmu, kura izplūst no tālākās galaktikas un attēlā izskatās kā zilas krāsas strūkla.

Jaunākie novērojumi palīdzēja zinātniekiem saprast, ka tās ir divas galaktikas. Tādejādi bija iespējams iegūt jaunus datus par tuvāko galaktiku. Izpētot tālākās galaktikas gaismu, kas plūst cauri tuvākajai galaktikai, iespējams daudz precīzāk izmērīt daudzus tuvākās galaktikas parametrus.

Viens no šādiem jaunatklājumiem saistībā ar UGC 10288 bija fakts, ka zvaigznes šajā galaktikā neveidojas tik strauji, kā agrāk tika uzskatīts. Iepriekš astronomus, kā jau mēs noskaidrojām, bija maldinājusi tālāk esošā galaktika, kuras gaisma kombinējās ar tuvākās galaktikas gaismu.

ATCERIES!
Strūkla, kura izplūst no tālākās galaktikas ir milzīga. Vajag tikai desmit šādas strūklas, lai to garums būtu vienāds ar mūsu Piena Ceļa galaktikas diametru.

EU-UNAWE

Komentāri

  1. puuce tieši 17.01.2014 domāja šādi:

    Mazliet palasījos te apkārt par šo galaktiku "pāri" (piem. redorbit.com un ne tikai).Cik noprotu, strūklas garums tika novērtēts ap 11 000 ly virs UGC 10288 plaknes, ja tā pieder šai galaktikai. Tā kā izrādījās ka patiesībā tā arodas apmēram 70 reizes tālāk ( UGC 10288 atālums ir 100 miljoni ly ), tad tās izmēri ir diezgan iespaidīgi. Bet iespējams, kaut ko nepareizi sapratu.

  2. puuce tieši 17.01.2014 domāja šādi:

    ...UGC 10288 attālums ir...

  3. Redaktors tieši 18.01.2014 domāja šādi:

    Attālums līdz tuvākajai galaktikai (UGC 10288) ir aptuveni 100 miljoni gaismas gadu. Tālākā atrodas aptuveni 7 miljardu gaismas gadu attālumā.

    Oriģinālā preses relīze: http://bit.ly/1b8ORzX

  4. puuce tieši 18.01.2014 domāja šādi:

    Tad jau tā arī sanāk, ka patiesais strūklas garums aptuveni ir nepilni 7 mrd ly dalīts ar vairāk ka 100 milj ly reiz 11 000 ly . Tad sanāk (600 - 700) tūkstoši ly.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!