ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Cēlgāzu molekulas kosmosā


Publicēts: 4.01.2014

Visu, ko uz Zemes, Saules sistēmā, mūsu galaktikā un pat visā Visumā iespējams pataustīt, redzēt, sajust vai pasmaržot, iespējams sadalīt 98 dabā sastopamos izejmateriālos, kas tiek dēvēti par elementiem. Iespējams, ka esat dzirdējuši par tādiem elementiem kā skābeklis, dzelzs, zelts un sudrabs.

Kad viens vai vairāki elementi apvienojas, tie izveido molekulas. Visumā tādu ir tūkstošiem. Gan ūdens, gan ogļskābā gāze ir molekulas. Tomēr daži elementi nedraudzējas ar pārējiem un neapvienojas, lai radītu molekulas. Tās ir cēlgāzes, kuras parasti sastopamas pašas par sevi.

Tomēr noteiktos apstākļos arī cēlgāzes var veidot molekulas. Šādus apstākļus iespējams radīt laboratorijās, kurās zinātnieki ir izveidojuši dažādas molekulas, kurās piedalās cēlgāzes. Līdz šim šādas molekulas kosmosā nebija izdevies pamanīt, liekot zinātniekiem uzskatīt, ka Visumā šādi apstākļi nepastāv.

Krabja miglājs, kuru varat aplūkot attēlā, izveidojās pirms aptuveni 1000 gadiem, uzsprāgstot ļoti masīvai zvaigznei. Šī objekta jaunākie pētījumi atklāj kaut ko pavisam neparastu. Tur pamanīta ļoti reta molekula - argona hidrīds. Šī molekula veidojas Visumā visbiežāk sastopamajam elementam ūdeņradim savienojoties ar cēlgāzi argonu. Izrādās, ka cēlgāzu molekulām nepieciešamie apstākļi, kurus zinātnieki vairs necerēja atrast, valda Krabja miglājā.

ATCERIES!
Šobrīd ir zināmi 118 elementi, no kuriem dabā sastopami 98. Pārējie ir cilvēka radīti. Visi zināmie elementi ir apkopoti periodiskajā tabulā.

EU-UNAWE

Komentāri

  1. Makita tieši 4.01.2014 domāja šādi:

    Es gan neesmu nekāda mazā, bet šis raksts palīdz prātā salikt man zināmās info druskas īstajos plauktiņos. Lūdzu vēl tādus!






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!