ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Ūdensmērītājs


Publicēts: 21.06.2008

Vakar startēja jauns mākslīgais pavadonis, kas turpmāk nodarbosies ar ūdens līmeņa mērīšanu pasaules okeānos. Jason-2 Zemes orbītā veiksmīgi pacēla Delta 2 tipa nesējraķete. Iegūtie dati tiks izmantoti klimata, laikapstākļu un okeāna aktivitāšu prognozēšanai. Jaunais pavadonis, kurš ir tapis sadarbojoties ASV un Francijai, pēc NASA domām spēs uzlabot viesuļvētru prognozēšanas sistēmu.

"Globālā sasilšana izraisa okeāna līmeņa ceļšanos par aptuveni 3mm gadā. Tas ir tiešs atmosfēras sasilšanas efekts," skaidroja Džošs Villis, okeanogrāfs no JPL. "Tādēļ kūst ledāji, kuru ūdens ieplūst okeānos un ceļas ūdens līmenis. No otras puses okeāns absorbē siltumu. Kad tas notiek, ūdens izplešas un tā līmenis atkal ceļas. Altimetrs, kas atrodas uz Jason-2 novēros abus šos efektus."

Līdzīga rakstura novērojumi sākās jau 1992. gadā, kad startēja TOPEX/Poseidon projekts, kuru vēlāk papildināja Jason-1. Abi pavadoņi Jason-1 un Jason-2 turpmāk darbosies tandēmā, lai dubultotu datu plūsmu.

Zinātnieki cer, ka abi Jāsoni padziļinās zināšanas par seklajām jūrām, piekrastes zonām un ūdens līmeņa maiņu šajos reģionos, kā arī okeāna straumēm. Jason-2 reģistrēs okeāna līmeni reizi 10 dienās. Tādejādi zinātniekiem būs iespējams regulāri sekot līdzi izmaiņām.

Ūdens līmeņa izmaiņas jeb okeāna virsmas topogrāfija palīdz izprast okeāna straumju ātrumu un virzienu, kā arī izprast cik daudz Saules enerģijas "uzsūc" okeāns. Šo datu apvienošana vienotā modelī ir svarīga globālo klimatisko izmaiņu analīzē.

OSTM/Jason-2 pieci primārie instrumenti ir Jason-1 instrumentu uzlabota versija. Pateicoties šiem uzlabojumiem, zinātnieki varēs novērot ne tikai atklātu okeānu, bet arī piekrastes rajonus, kurus apdzīvo aptuveni puse cilvēces. Jason-2 nodrošinās ievērojami precīzākus datus un ļaus veikt mērījumus 25 km attālumā no krasta līnijas, kas ir par 50% tuvāk nekā Jason-1.

Jason tandēms varētu uzlabot dzīvi ne tikai zinātniekiem, bet arī tiem, kas dzīvo pie jūras un nodarbojas ar zvejošanu un citiem darbiem jūrās un okeānos. Tiek uzskatīts, ka Jason dati palīdzēs labāk prognozēt viesuļvētru intensitāti.

NASA/JPL

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!