ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

TanDEM-X gatavs startam


Publicēts: 4.05.2010

Vācu mākslīgais pavadonis TanDEM-X ir gatavs startam. 11. maijā satelīts dosies ceļojumā no Minhenes lidostas uz Baikonuras kosmodromu. Orbītā pavadoni nogādās nesējraķete Dnepr. Starts plānots 2010. gada 21. jūnijā.

TanDEM-X sadarbosies ar gandrīz identisku pavadoni TerraSAR-X, kas strādā jau kopš 2007. gada. Abu pavadoņu savāktie dati palīdzēs izveidot ļoti labu Zemes topogrāfisko karti. Dati tiks vākti trīs gadus. Lai to paveiktu, TanDEM-X un TerraSAR-X izveidos vienotu radaru ar interferometrijas palīdzību. Abi mākslīgi pavadoņi lidos cieši viens aiz otra. Tos šķirs tikai daži simti metru. Tādejādi Zemes attēli tiks iegūti vienlaicīgi no dažādiem leņķiem. Abu satelītu uzdevums ir izveidot visas cietzemes karti.

TanDEM-X pārbaudi Otburnas centrā veica IABG. Tika veikta vibrācijas izturības pārbaude, termālie un vakuuma testi, akustiskās pārbaudes un satelīta masas īpašību noteikšana. Īpaša pārbaude bija saistīta ar satelīta darbspējas pārbaudi brīdī, kad tiks aktivēta antena.

Mākslīgais pavadonis ir Astrium un  DLR kopprojekts. Kopējās izmaksas ir 85 miljoni, no kuriem 59 miljonus investēja DLR, bet 26 miljonus - Astrium. DLR izstrādā arī misijas vadībai nepieciešamo aparatūru un programmatūru uz Zemes. DLR veiks abu pavadoņu kontroli un veidos digitālo karti.

Projekta mērķis ir izveidot visas Zemes topogrāfisko modeli, kurā nebūtu atšķirības atkarībā no valstu robežām un dažādām mērīšanas metodēm. Radars nodrošina misijas nepārtrauktību un neatkarību no laikapstākļiem un diennakts stundām.

 

German Aerospace Center

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!