ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Startē Indijas pirmais navigācijas sistēmas satelīts


Publicēts: 3.07.2013

2013. gada 1. jūlijā 20:41 pēc Latvijas laika no kosmodroma Āndhra Pradēša štatā startēja pirmais no septiņiem Indijas globālās pozicionēšanas sistēmas satelītiem. Kā pastāstīja Indijas kosmosa aģentūra (ISRO), ir sperts pirmais solis, lai radītu savu globālās pozicionēšanas sistēmas tīklu (IRNSS), kurš tiks izmantots gan militāriem, gan civiliem mērķiem.

"Sistēma ir būvēta tā, lai tā nodrošinātu precīzu pozicionēšanas servisu visā valstī un aptuveni 1500 kilometrus ārpus tās robežām," pastāstīja ISRO direktors Devi Prasads Karniks.

Aptuveni 600 kilogramus smagais satelīts orbītā tika ievadīts 20 minūtes pēc starta. Plānots, ka nākamie satelīti startēs ik pa sešiem mēnešiem un jau 2015. gadā IRNSS varētu būt pilnībā funkcionējošs. Šis tīkls tiks izmantots publiskiem mērķiem, tai skaitā arī katastrofu gadījumos, kā arī militārajā nozarē.

"Kad sistēma darbosies pilnvērtīgi, tā piedāvās divus pakalpojumus: standarta pozicionēšanas pakalpojumus un ierobežotas piekļuves pakalpojumus," teica Karniks. "Pirmais būs pieejams visiem, bet otrais būs šifrēts pakalpojums autorizētiem lietotājiem, piemēram, militārajiem spēkiem un drošības dienestiem."

Kopējās projekta izmaksas varētu sasniegt 238,6 miljoni USD.

Lai arī ASV uzturētais Globālās pozicionēšanas tīkls (GPS) darbojas visā pasaulē, pēdējā laikā arī citas valstis veido savas sistēmas, piemēram, Krievija, Eiropas Kosmosa aģentūra un Ķīna, kuras Beidou jeb Compass tīkls jau ir sācis piedāvāt pakalpojumus reģionāla līmenī. Plānots, ka Ķīnas izstrādātā pozicionēšanas sistēma būs izmantojama visā pasaulē aptuveni 2020. gadā.

PhysOrg, DAWN

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!