ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

SMOS un Proba-2 nogādāti orbītā


Publicēts: 2.11.2009

Pagājušonakt, 2. novembrī plkst. 3:50 pēc Latvijas laika no Krievijas Pļeseckas kosmodroma startēja nesējraķete Rockot, kas orbītā nogādāja divus Eiropas kosmosa aģentūras (ESA) mākslīgos pavadoņus - SMOS un Proba-2.

SMOS ir jau otrais ESA pavadonis no Zemes izpētes sērijas. Šis 658 kilogramus smagais pavadonis paredzēts augsnes mitruma un okeānu sāļuma monitorēšanai. Tā galvenais instruments ir unikāls mikroviļņu radiometrs MIRAS, kas veiks pasīvu ūdens cikla novērošanu starp okeāniem, atmosfēru un zemi. MIRAS sastāv no 69 atsevišķiem uztvērējiem, kas savienoti ar interferometrijas metodi. SMOS atradīsies 760 kilometru augstā orbītā un pilnvērtīgu zinātnisko darbību uzsāks pēc sešu mēnešu kalibrācijas un pārbaudes perioda.

Proba-2 ir Proba-1 pēctecis, kas sver tikai 135 kilogramus. Šī eksperimenta ietvaros tiks pārbaudītas un demonstrētas 17 inovatīvas tehnoloģijas, kuras nākotnē varētu izmantot mākslīgo pavadoņu izgatavošanā - digitālais Saules uztvērējs, augstas precizitātes magnetometrs, lādiņsaites matricas kamera ar 120o redzes leņķi un citi. Proba-2 atrodas arī četri zinātniskie instrumenti, kas veiks Saules novērojumus un pētīs plazmas vidi orbītā ap Zemi. Proba-2 orbīta atradīsies 725 kilometru augstumā virs Zemes. Satelītam aptuveni divus mēnešus tiks veikti dažādi pārbaudes un sagatavošanās darbi.

 

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!