ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

SENTINEL-3A pirmie attēli


Publicēts: 3.03.2016

Tikai divas nedēļas ir pagājušas kopš jaunākais Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) Sentinel grupas satelīts SENTINEL-3A ir nogādāts orbītā. Pirmie attēli ir izdevušies un liecina, ka šis satelīts lieliski papildinās esošo floti un nodrošinās jaunu datu plūsmu, kas būs pieejama Eiropas Savienības (ES) Copernicus programmas ietvaros.

Sentinel-3A startēja 2016.gada 16.februārī. Savukārt Sentinel-3B starts ieplānots 2017.gadā. Satelīts atrodas polārā, heliosinhronā orbītā 815 km augstumā. Lai arī galvenais šo satelītu mērķis ir okeānu, jūru un citu ūdeņu novērojumi, attēli, kuri ir aplūkojami, liecina, ka tas radīs pielietojumu arī citās jomās. Plānots, ka primārais misijas laiks ilgs septiņus gadus, ar iespēju pagarināt vēl uz pieciem gadiem.

Satelīts ir aprīkots ar okeānu un sauszemes krāsu instrumentu (OLCI), kas aptver 21 spektrālo joslu no 400 līdz 1020 nm. OLCI fotografējamā apgabala platums ir 1270 km. Citi instrumenti ir jūras un sauszemes virsmas temperatūras radiometrs (SLSTR), sintētiskās apertūras radara altimetrs (SRAL) un mikroviļņu radiometrs (MWR).

Pirmais attēls tika nofotografēts 29.februārī plkst.16:09 pēc Latvijas laika, kad satelīts atradās virs Svalbāras arhipelāga. Nākamajā attēlā, kas tapa tajā pašā dienā, redzama Kalifornija (ASV), kur Losandželosā todien notika Starptautiskās Okeānu krāsas koordinējošās grupas sanāksme. Trešajā attēlā, kas fotografēts 1.martā, redzama Spānija, Portugāle, Gibraltāra jūras šaurums un Āfrikas ziemeļu daļa.

Visi trīs attēli fotografēti ar OLCI instrumentu un to izšķirtspēja ir 300 m uz pikseli. Šis bija pirmais instruments, kas tika ieslēgts. Tuvākajās dienās tiks ieslēgts arī altimetrs, kas mērīs okeāna virsmas augstumu, kā arī radiometrs, ar kura palīdzību tiks mērīta sauszemes un okeānu temperatūra.

Sentinel-3A iegūtie dati noderēs gan okeānu ekosistēmu novērošanai, gan ar to palīdzību varēs izvērtēt augu stāvokli lauksaimniecībā, kā arī noteikt atmosfērā esošo aerosolu un mākoņu daudzumu.

Ņemot vērā plašo instrumentu klāstu, droši var teikt, ka Sentinel-3A ir vissarežģītākais no visiem Copernicus projektā iesaistītajiem Sentinels satelītiem. Šodien tas sasniedza plānoto orbītas augstumu un turpmākos piecus mēnešus tas tiks kalibrēts un atkārtoti pārbaudīts, lai pēc tam nodotu gala patērētājam. Satelīta darbību pēc tam nodrošinās EUMETSAT, bet datu apstrādi un pārvaldību nodrošinās EKA sadarbībā ar EUMETSAT.

Vairāk par Sentinel satelītiem un pieejamajiem datiem: https://sentinels.copernicus.eu/web/sentinel/home

ESA

Komentāri

  1. shauttra tieši 3.03.2016 domāja šādi:

    Nez vai šo var atkodēt kā NOAA satelītus?






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!