ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pirmie attēli no TanDEM-X


Publicēts: 1.07.2010

Tikai trīs dienas un 14 stundas pēc starta Vācijas mākslīgais pavadonis TanDEM-X ir nosūtījis pirmos Zemes attēlus uz Vācijas kosmiskās aviācijas centru Noisterlicā. Fotogrāfijās no vairāk kā 500 kilometru augstuma redzama Madagaskaras ziemeļu daļa, Ukraina un Maskava.

Ja aplūkojat fotogrāfiju, kurā "trāpījusies" Madagaskaras ziemeļu daļa, ievērosiet, ka TanDEM-X ir izdevies piefiksēt pat Indijas okeāna viļņošanos. Satelīts virs Zemes pārvietojas ar 7 km/s lielu ātrumu. Labi redzama vieta, kur mainās viļņu augstums un raksturs Djēgo Suareza līča ieejas vietā. Līcī ūdens ir ļoti gluds. Krastā redzama Antsirananas pilsēta.

"Mēs pārspējām pasaules rekordu, kuru iepriekš uzstādījām ar TerraSAR-X," pastāstīja projekta vadītājs Manfrēds Cinks no DLR. TerraSAR-X dati tika saņemti pēc 4,5 dienām, bet TanDEM-X šo rekordu ir uzlabojis par gandrīz 24 stundām. Pirmā sūtījuma datu apjoms bija 8 gigabaiti.

Fotogrāfijā, kurā redzama Ukraina, var novērot kā pavadonis attēlo mežus un laukus. Redzama Doņecas upe, kura ietek Donā. Attēla augšdaļā, uz austrumiem no upes redzams vilciens kā spoža, izliekta līnija. Ņemot vērā tā attālumu no sliedēm, kas atrodas tuvāk upei, var aprēķināt sastāva ātrumu.

Maskavas fotogrāfijas centrā redzama Šeremetjeva lidosta, kas atrodas aptuveni 30 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no Maskavas centra. Ziemeļu pusē atrodas 1. terminālis, kurš tika atklāts 1959. gadā. Šobrīd tas pārsvarā apkalpo vietējos lidojumus. Dienvidos atrodas 2. terminālis, kas tika celts, lai apkalpotu 1980. gada Olimpisko spēļu dalībniekus un viesus. Tā celtniecībā piedalījās Vācijas kompānijas un termināļa dizains atgādina Hanoveras lidostas termināli. Mūsdienās šeit apkalpo starptautiskos lidojumus. Lidostas skrejceļa materiāls atstaroto radara signālu aizvirza prom no satelīta uztvērējiem, tādēļ līnijas izskatās tumšas, atgādinot netālu esošos ūdeņus.

"Tas ir lielisks sasniegums," apmierināti teica Maikls Bartušs, kurš bija viens no DLR speciālistiem, kurš pavadīja TanDEM-X līdz pat starta vietai - Baikonuras kosmodromam. "Attēli ir pierādījums, ka radars darbojas bez problēmām."

Patlaban tiek veiktas dažādas pavadoņa instrumentu pārbaudes un sagatavošana īstajam darbam, kurš varētu iesākties pēc aptuveni 3 mēnešiem. Jūlija beigās abi pavadoņi pielidos viens otram tuvāk - tikai 20 kilometru attālumā. Oktobrī tiks sasniegts nākamais pagrieziena punkts - pāvadoņi pārvietosies vēl tuvāk - 220 metru attālumā. Tad arī sāksies sarežģītākais posms, lai abi radari darbotos kā "acis". To orbītām jābūt precīzām, lai pavadoņi nesadurtos un viena pavadoņa instrumenti neizgaismotu otra pavadoņa instrumentus un tādejādi tos nebojātu.

"Pirmā trīs dimensiju attēla iegūšana notiks 2011. gada janvārī," skaidroja Bartušs. "Tad mēs sāksim visas Zemes uzmērīšanu un reljefa modeļa veidošanu."

German Aerospace Center (DLR)

Komentāri

  1. Jupis tieši 1.07.2010 domāja šādi:

    Forša ir Antsirananas bilde - līcī var redzēt viļņu būtību = fronte, kas no katra punkta izplatās visos iespējamos virzienos.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!