ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Pavadonis - zombijs


Publicēts: 6.05.2010

Kompānijai Intelsat nav izdevies 2010. gada 3. maijā izslēgt elektroniku uz C joslas mākslīgā pavadoņa Galaxy 15, kas aprīļa sākumā kļuva par kosmosa "zombiju", nekontrolēti peldēdams mākslīgo pavadoņu jūrā, kas atrodas orbītā ap Zemi.

Galaxy 15 tuvojas orbītai, kuru aizņem kāds cits C-joslas pavadonis - AMC-11, kurš pieder kompānijai SES World Skies. Sākot no 23. maija tas var radīt nopietnus traucējumus AMC-11 darbībai.

Šobrīd Intelsat meklē citus veidus kā izslēgt Galaxy 15. Kad "zombijs" būs palidojis garām AMC-11, tas kādu laiku atradīsies apgabalā, kurā nav neviena cita pavadoņa, kas izmantotu C-joslu.

Galaxy 15 beidza atbildēt uz komandām 5. aprīlī. Kopš tā laika Intelsat ir mēģinājis atgriezt satelītu ierindā, bet neveiksmīgi. Šobrīd tas ir novirzījies no savas pozīcijas par aptuveni 133 grādiem uz rietumiem.

3. maijā Intelsat nosūtīja pavadonim vairāku spēcīgu signālu sēriju, cerot, ka tas izraisīs Galaxy 15 enerģijas sistēmas pārslodzi un elektronikas izslēgšanos. Patlaban zināms, ka šis mēģinājums nav izdevies.

Šobrīd atkārtoti sūtīt spēcīgus signālus vairs nav iespējams, jo tie var traucēt tuvumā esošo pavadoņu darbu.

SES oficiālie pārstāvji apspriež manevrēšanas iespējas, lai saglabātu pēc iespējas lielāku attālumu starp abiem pavadoņiem. SES uzskata, ka patērētāji traucējumus nejutīšot.

Patlaban nav skaidrs, ko Intelsat varētu izdarīt, lai izslēgtu Galaxy 15. Šis ir pirmais gadījums, kad uz pilnu jaudu strādājošs pavadonis ir kļuvis nekontrolējams.

Patlaban ir aprēķināts, ka pavadonis pareizo orientāciju zaudēs jūlija beigās vai augusta sākumā. Tas nozīmē, ka Saules paneļi nebūs pavērsti pret Sauli, enerģija beigsies un pavadonis pārtrauks darboties.

Kad Galaxy 15 pametīs AMC-11 darbības zonu, tas vēlāk apdraudēs tikai savus "kolēģus", citus Galaxy tīkla pavadoņus un to darbību.

Tiek uzskatīts, ka pavadoņa bojājumus izraisījusi spēcīgā Saules vētra, kas tika novērota aprīļa sākumā.

Space News

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!