ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Igaunijas satelīts gatavs lidojumam


Publicēts: 25.04.2013

Vieglā nesējraķete Vega ir gatava plānotajam startam maija sākumā. Tās vērtīgā krava ir sapakota un uzstādīta nesējraķetes priekšgalā. Viens no trim satelītiem, kas drīzumā pametīs Zemi, ir Igaunijas ESTCube-1. Šobrīd starts ieplānots naktī no 3. uz 4. maiju 05:06:31 pēc Latvijas laika.

Nesējraķete Vega orbītā nogādās arī Proba-V un VNREDSat-1.

Proba-V ir 160 kilogramus smags satelīts, kurš izstrādāts pēc Eiropas Kosmosa aģentūras pasūtījuma. Tas reizi divās dienās veiks visas Zemes veģetācijas kartēšanu.

Otrais pasažieris ir Vjetnamas satelīts VNREDSat-1, kas tiks izmantots klimata izmaiņu novērošanas programmas ietvaros, nodrošinot labāku dabas katastrofu prognozēšanu un palīdzot optimizēt valsts dabas resursu pārvaldību. Šo satelītu pēc Vjetnamas Zinātņu un tehnoloģiju akadēmijas pasūtījuma izstrādāja kompānija Astrium.

Trešais satelīts ir Igaunijas izstrādātais ESTCube-1, kura viens no galvenajiem uzdevumiem būs elektrisko Saules buru tehnoloģijas izmēģinājumi. 1,3 kilogramus smagā satelīta izstrādē tika iesaistīts plašs studentu un citu speciālistu loks no Igaunijas, Somijas un Vācijas.

Šis būs nesējraķetes Vega otrais lidojums. Vieglā tipa nesējraķete, kura tika izstrādāta Eiropas Kosmosa aģentūras programmas ietvaros, ir paredzēta mazu un vidēja izmēra satelītu nogādāšanai orbītā. Vega lieliski papildina Arianespace nesējraķešu klāstu, kurā ietilpst vidējās klases Soyuz un smagā nesējraķete Ariane 5.

 

Arianespace

Komentāri

  1. cydonia tieši 3.05.2013 domāja šādi:

    līdz VEGA 3 startam palikušas 18 stundas.http://www.arianespace.tv/
    sola tiešraidi tiem kam latvijā nenāks miegs. igaunijā jau nu toč netrūks to kam miegs nenāks :)

  2. x-f tieši 3.05.2013 domāja šādi:

    05:06:31 no rīta, pirms tam var izgulēties. :)
    Es gan laikam palaišanu noskatīšos atkārtojumā, taču ceru drīz vien sagaidīt TLE un mēģināšu uztvert kādu signālu no tā.
    Lai igauņiem veicas!

  3. x-f tieši 4.05.2013 domāja šādi:

    "SCRUB. Tonight's Vega launch has been postponed due to unfavorable high-altitude winds at the launch site."
    Tenubija..

  4. Redaktors tieši 7.05.2013 domāja šādi:

    Vega atkal gatava lidojumam. Starts plānots 05:06 pēc Latvijas laika. Tiešraide sākot no 04:45 - http://spaceinvideos.esa.int/esalive.

  5. Redaktors tieši 7.05.2013 domāja šādi:

    Starts veiksmīgs un visi pasažieri nogādāti orbītā.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!