ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

GOES-15 rentgenstaru kameras pirmā gaisma


Publicēts: 17.06.2010

Mākslīgā pavadoņa GOES-15 Saules rentgenstaru kamera tikko ir ieguvusi "pirmo gaismu", nofotografējot Sauli. Iespējams, ka tas nebūtu nekas sevišķs, ja šis neizrādītos kārtējais stāsts ar veiksmīgām beigām.

"Kopš pirmajām GEOS-15 pārbaudēm un Saules rentgenstaru kameras anomālijām, komanda aizrautīgi strādāja, lai instrumentu atgrieztu darba kārtībā," pastāstīja GOES N-P projekta vadītājs Andrē Dress no Godārda kosmisko lidojumu centra. "Atklāti sakot, mēs ķērāmies pie pēdējā salmiņa, kad komandas smagais darbs beidzot atmaksājās. Mēs ticam, ka mums ir izdevies salabot instrumentu un atgriezt visu funkcionalitāti. Tas ir neticams stāsts, kas liecina par NASA un sadarbības partneru erudīciju, smago darbu un apņēmību."

3. jūnijā komandai beidzot izdevās iedarbināt Saules rentgenstaru kameru. Pēc 16 stundu ilgušās pārbaudes instrumenta spriegums bija normāls. Šķiet, ka kamera darbojas korekti.

"Mēs saskārāmies ar nopietnu problēmu, kad pirmo reizi mēģinājām ieslēgt kameru," stāstīja Džordžs Kērners no kompānijas Lockheed Martin Space Systems, kura būvēja šo kameru. "Soli pa solim, pacietīgi un neatlaidīgi komandai izdevās instrumentu salabot. Tas ir ārkārtīgi veiksmīgs iznākums."

Kopš kameras salabošanas ir izdevies nofotografēt vairākus Saules attēlus rentgenstaru spektrā. GOES komanda turpina novērot instrumenta stāvokli.

"Es domāju, ka lielākā daļa cilvēku neapzinās, cik svarīgi šie kosmisko laikapstākļu instrumenti ir mūsu ikdienā," piebilda Dress. "Šos datus lieto ASV aizsardzības departaments, NOAA, NASA, Federālā aviācijas administrācija, lai aizsargātu mūsu īpašumu kosmosā, uz zemes un nodrošinātu drošus lidojumus gaisā."

GOES-15 ir ceturtais no NOAA administrētajiem GOES pavadoņiem, kas novēro gan Zemi, gan Sauli, palīdzot aģentūrai prognozēt laikapstākļus. GOES-15 instrumentu pārbaude ilgs līdz augusta beigām. Pēc tam pārbaudes veiks NOAA.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas: