ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

ESTCube-1 kameras pirmā gaisma


Publicēts: 22.05.2013

704 kilometrus augstajā orbītā lidojošā Igaunijas satelīta ESTCube-1 pirmais nofotografētais attēls liecina, ka kamera darbojas ideāli.

Kā pastāstīja kameras (CAM) komandas vadītājs Henri Kūste no Tartu universitātes Datortehnoloģiju departamenta, pirmo divu nedēļu smagais darbs ir pilnībā atmaksājies.

"Kamera darbojas ideāli un tāpat arī citas apakšsistēmas, kuras vajadzīgas fotografēšanai. Pirmais attēls tika nofotografēts 15. maijā, satelītam atrodoties virs Vidusjūras," skaidroja Kūste.

Pēc veiksmīgā starta 2013. gada 13. maijā visa ESTCube-1 komanda tika ielūgta uz pieņemšanu pie Tartu universitātes rektora, lai atzīmētu vēsturisko notikumu.

Atgādināsim, ka ESTCube-1 ir Igaunijas pirmais satelīts, kura izstrādē piedalījušies studenti no daudzām augstskolām, kā arī dažādu institūciju speciālisti.

Satelīta primārā misija ir elektriskās Saules buras tehnoloģiju demonstrēšana. Tās ietvaros kosmosā tiks atritināts 10 metrus garš elektrodinamiskais pavediens. Tiks mērīti spēki, kas iedarbojas uz šo pavedienu.

Tehnoloģijas pamatā ir elektrostatiskā mijiedarbība starp satelīta radīto elektrisko lauku un no Saules izmestajām daļiņām. Kosmiskais aparāts, kurš nākotnē izmantos šādu pārvietošanās tehnoloģiju, vispirms uzstādīs virkni elektriski lādētu pavedienu, tādejādi radot iespaidīga izmēra elektrisko lauku. Tas darbosies kā bura, kurā "pūtīs" lādēto daļiņu vējš.

ESTCube-1 izmanto sekojošas frekvences:

  • 437.250 MHz – CW beacon, callsign ES5E/S
  • 437.505 MHz – 9600 bps AX.25 telemetry, callsign ES5E-11

AMSAT-UK, ESTCube-1

Komentāri

  1. x-f tieši 24.05.2013 domāja šādi:

    Ļoti labi!






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!