ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Šodien tiks izslēgts Planks


Publicēts: 23.10.2013

2013. gada 23. oktobrī nelielas svinīgas ceremonijas laikā tiks izslēgti Planka teleskopa raidītāji, tādejādi noslēdzot šo veiksmīgo misiju. Planka misijas ietvaros tika veidota ļoti detalizēta kosmiskā mikroviļņu fona starojuma karte, kas palīdzēs zinātniekiem labāk izprast Visuma pirmsākumus un apstākļus, kādi veidojās pēc Lielā Sprādziena un noteica turpmāko Visuma struktūru.

2013. gada 21. oktobrī misijas vadība pēdējo reizi ieslēdza Planka dzinējus, lai iztukšotu pēdējās degvielas rezerves. Kosmiskais aparāts tiks izslēgts 2013. gada 23. oktobrī.

Viens no diviem Planka instrumentiem (HFI augstfrekvences uztvērējs) iztērēja šķidrā hēlija rezerves jau 2012. gada janvārī. Līdz tam brīdim Planks bija pabeidzis piecus pilnu debesu novērojumus, izmantojot gan HFI, gan LFI (zemfrekvences uztvērējs). Kopš 2012. gada janvāra tika pabeigti vēl trīs pilnu debesu novērojumu, izmantojot LFI, ļaujot zinātniekiem precizēt iegūtos mikroviļņu fona mērījumus. Pēdējie zinātniskie novērojumi tika veikti 2013. gada 3. oktobrī un zinātniskie instrumenti tika izslēgti 19. oktobrī.

"Pēdējo nedēļu laikā mēs strādājām, lai nodrošinātu drošu Planka misijas noslēgumu," pastāstīja Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) Kosmisko aparātu operāciju vadītājs Stīvs Folejs. "Tas ietvēra kosmiskā aparāta pakāpenisku atslēgšanu un novietošanu drošā trajektorijā ap Sauli, kur kosmiskais aparāts atradīsies tālu no Zemes-Mēness sistēmas simtiem gadu ilgā periodā."

Līdzīgas procedūras tika veiktas 2013. gada jūnijā, lai drošai novietošanai sagatavotu Heršela teleskopu.

"Šīs ir pirmās divas misijas, kuras EKA ir realizējusi, novietojot kosmiskos aparātus zinātniski vērtīgajā L2 punktā, tādēļ tās kalpos kā pozitīvs piemērs, kā veiksmīgi deaktivēt šajā vietā strādājošos kosmiskos aparātus," pastāstīja Andreass Rūdolfs no Eiropas Kosmisko operāciju centra.

2013. gada 9. oktobrī misijas vadība aizsāka divu dienu manevru, kura rezultātā Planks tika aizvirzīts prom no Saules-Zemes sistēmas 2. Lagranža punkta (L2) un arī projām no Zemes. Savukārt 21. oktobrī dzinēji tika ieslēgti atkārtoti, lai pārliecinātos, ka kosmiskā aparāta degvielas rezerves ir iztērētas.

"Mēs pārprogrammējām kosmiskā aparāta programmatūru, lai tā nemēģinātu ieslēgt raidītājus, kā nākamais solis būs bateriju atvienošana un kosmiskā aparāta aizsardzības programmas atslēgšana," teica Folejs. "Pēdējais darbs būs raidītāju izslēgšana, mēs pieredzēsim Planka apklušanu un nekad vairs nesaņemsim signālu no tā. Tas ir svarīgi, lai mēs neradītu radiotraucējumus nākotnes misijām."

Izslēgšana notiks 2013. gada 23. oktobrī nelielas svinīgas ceremonijas laikā, kad Planka misijas zinātnieks Jans Taubers, kurš šajā projektā strādā vairāk nekā 10 gadus, nosūtīs pēdējo komandu kosmiskajam aparātam.

"Mūsu uzdevums Eiropas Kosmisko operāciju centrā ir uzturēt misijas dzīvas un produktīvas, tādēļ izslēgšanas komandas nosūtīšana ir grūtākais darbs," atzina Misijas operāciju vadītājs Paolo Ferri.

ESA

Komentāri

  1. Andis tieši 23.10.2013 domāja šādi:

    Lasot domāju līdzi, kapēc tā jādara - ja nu pēkšņi nākotnē ievajagas vēl kaut ko izmērīt un pārmērīt. Itkā atbilde ir - "lai mēs neradītu radiotraucējumus nākotnes misijām". Bet tomēr - viņs taču varēja palikt klusā uztveršanas režīmā, lai var ieslēgt, kad vajag.

  2. shauttra tieši 23.10.2013 domāja šādi:

    Kā jau bija rakstīts - beidzās šķidrais hēlijs, bez tā nekā...






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!