ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Marsa un Merkura misijas izvēlētas


Publicēts: 5.05.2009

NASA ir izvēlējusies divus jaunus projektus. Viens no tiem paredzēts Marsa izpētei, bet otrs analizēs Merkura atmosfēru. Projekti, kuru izmaksas tiek plānotas ne vairāk kā 38 miljoni USD, vēl vairāk nostiprinās dažādu valstu kosmosa aģentūru sadarbību.

"Izvēlētās misijas turpinās padziļināt mūsu zināšanas par abām klinšainajām planētām," pastāstīja Džims Grīns no NASA. "Starptautiskā sadarbība aizsāks jaunu nodaļu planetārajā zinātnē un nostiprinās zinātnes sadarbību starptautiskajā līmenī."

LaRa jeb Lander Radio-Science ExoMars projekta ietvaros izmantos NASA tālo kosmosa tīklu (Deep Space Network), lai sekotu līdzi ESA ExoMars misijai, kuras starts ieplānots 2016. gadā. Projekts sastāv no nolaišanās moduļa un visurgājēja, kas braukās pa Marsu, vāks augsnes paraugus un tos analizēs.

Dati, kas tiks pārraidīti atpakaļ no nolaišanās moduļa, tiks izmantoti dienas un nakts garuma maiņas analizēšanai. Iegūtie dati palīdzēs izpētīt sarkanās planētas iekšējo struktūru un noteikt tās kodola izmērus. Iespējams, izdosies pat noteikt vai planētas iekšējie reģioni ir pilnībā sastinguši vai tomēr pastāv reģioni, kurus aizpilda šķidrs materiāls. Šī projekta izmaksas tiek plānotas aptuveni 6,6 miljonu USD apmērā.

Otrā izvēle ir projekts, kas nodēvēts par Strofio. Tas ir unikāls masas spektrometrs, kurš spēs noteikt atomu un molekulu masu Merkura atmosfērā. Projekta ietvaros tiks pētīti elementi, kas tiek izsviesti no Merkura virsmas atmosfērā, tādejādi nosakot arī virsmas ķīmisko sastāvu.

Starfio būs viens no svarīgākajiem instrumentiem, kuru veidos Itālijas kosmosa aģentūra, kas piedalās ESA projektā BepiColombo. Misijas starts paredzēts 2013. gadā un tajā ietilps divi kosmosa kuģi. Vienu no tiem būvē Japānas kosmosa aģentūra un tas būs paredzēts planētas magnētiskā lauka izpētei. ESA būvētā zonde pētīs Merkuru tiešā veidā. Projekta izmaksas tiek plānotas 31,8 miljonu USD apmērā.

Abi projekti izvēlēti no astoņiem 2008. gada decembrī iesniegtajiem projektiem. Lai varētu piedalīties Salmon (Stand Alone Mission of Opportunity) konkursā, projekta izmaksas nedrīkstēja pārsniegt 35 miljonus USD.

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!