ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Keplera teleskopa misija beigusies?


Publicēts: 16.05.2013

Jauno pasauļu atklājējs Visumā - Keplera teleskops - vairs nav spējīgs notēmēt savu 95 megapikseļu aci uz izvēlēto zvaigzni. Šādas bēdīgas ziņas, balstoties uz NASA paziņojumiem, cirkulē vairākos interneta medijos.

Viena no četrām teleskopu stabilizējošajām ierīcēm jau tika atslēgta pagājušā gada jūlijā, tomēr teleskops spēj darboties ar vismaz trīs strādājošiem stabilizatoriem. Šonedēļ tika atklātas problēmas arī stabilizatorā Nr. 4 un tādēļ kosmiskais teleskops bija ieslēdzis saudzēšanas režīmu. Uz teleskopu tika sūtītas vairākas komandas darbības atjaunošanai, bet ceturto stabilizatoru tā arī neizdevās „atdzīvināt”.

Ar tikai diviem strādājošiem stabilizatoriem nav iespējams teleskopu noturēt precīzā pozīcijā, kāda nepieciešama vājo zvaigznes gaismas izmaiņu reģistrācijai.

Tomēr NASA inženieri nav metuši plinti krūmos.  Pašreiz notiek izpēte, kā varētu atdzīvināt vismaz vienu no diviem bojātajiem stabilizatoriem, vai arī, kā spēt noturēt teleskopu vajadzīgajā pozīcijā ar tikai diviem stabilizatoriem.

Tikmēr citplanētu meklēšana ir apstājusies. Teleskopam dota komanda pārslēgties uz saudzējošo režīmu, lai taupītu degvielu, kamēr tiek risināta problēma. Jāpiebilst, ka Keplera teleskopa gadījumā nevarēs izmantot to pašu pieeju, kāda savulaik tika pielietota Habla orbitālajam teleskopam, proti, nosūtot kosmosa kuģī remontbrigādi, kura veiktu darbus turpat orbītā.  Keplera teleskops atrodas aptuveni 65 miljonu kilometru attālumā atšķirībā no Habla Zemei tuvās orbītas, kā arī ASV daudzkārt izmantojamo kosmosa kuģu flote vairs nepastāv.

Gadījumā, ja problēmu neizdosies atrisināt, teleskops nav norakstāms. Instrumentu būs iespējams izmantot citiem uzdevumiem, kur nav vajadzīga tik smalka precizitāte, kā teleskopa sākotnējai misijai.

Keplera kosmiskais teleskops tika palaists orbītā 2006. gada 6. martā.  Teleskops ir aprīkots ar 95 megapikseļu kameru un tā uzdevums ir vērot gaismu no vairāk kā 100 000 zvaigznēm debesu apgabalā, kas ietver daļu no Liras, Gulbja un Pūķa zvaigznājiem.

Kamera darbojas kā fotometrs, vērojot zvaigžņu spožumu un reģistrējot visniecīgākās gaismas izmaiņas, kuras varētu liecināt par planētas kustību ap zvaigzni.  Lai gan tas līdzinās oda meklēšanai no attāluma, skatoties ieslēgtos automašīnas tālās gaismas lukturos, tomēr, novērojot gaismas niecīgu samazināšanos noteiktos regulāros ciklos, ir iespējams atlasīt kandidātzvaigznes, ap kurām varētu riņķot planētas.

Pašreiz ir apstiprināta 866 citplanētu esamība ap 671 zvaigzni. Ar Keplera teleskopa palīdzību atklātas 132 planētas un vēl 2165 planētu kandidātes, kurām vēl nepieciešami papildu novērojumi un analīze.

Pat, ja jauni dati no teleskopa vairs netiks saņemti, darbs vēl ir nodrošināts vairākiem mēnešiem, lai apstrādātu jau saņemtos datus.  Jāpiemin, ka, izmantojot Keplera datus, citplanētas var meklēt arī jebkurš astronomijas interesents, pievienojoties projektam Planethunters. Projekta dalībniekam vienkārši savā datorā jāmēģina saskatīt likumsakarības gaismas līknēs.

Teleskopa misija bija plānota 4 gadu garumā un tā jebkurā gadījumā ir veiksmīga, piedevām ar uzviju. Taču zinātnieki tomēr cer, ka izdosies misiju turpināt. Mēs arī.

Rakstu no dažādiem materiāliem sagatavojis Andis Zariņš

Komentāri

  1. mr_city tieši 17.05.2013 domāja šādi:

    "65 miljonu kilometru attālumā" vai tiešām tik daudz??? Vai gadījumā nav 65 tūkstoši domāts?

  2. Redaktors tieši 17.05.2013 domāja šādi:

    Avotos tiek minēti 40 miljoni jūdžu.Te vari paskatīties, kādēļ Keplers atrodas tik tālu.
    http://kepler.nasa.gov/Mission/QuickGuide/MissionDesign/launchVehicleAndOrbit/

  3. renrins tieši 19.05.2013 domāja šādi:

    Cerams, ka izdosies atdzīvināt kepleru.






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!