ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Keplera pirmā gaisma


Publicēts: 17.04.2009

Kosmiskais kuģis Keplers, kas startēja 2009. gada 6. martā, pavisam nesen atbrīvojās no putekļu vairoga un pirmā gaisma ir sasniegusi tā fotometru. Lai arī sensori tobrīd nebija atdzisuši līdz nepieciešamajai temperatūrai, zinātniekiem pirmās fotogrāfijas palīdzēs novērtēt, vai ir nepieciešama optikas korekcija.

Keplera pilnais redzeslauks aizņem Piena Ceļa galaktikas 100 kvadrātgrādus lielu laukumu Gulbja un Liras zvaigznājā. Šo lauku fotografēs 95 megapikseļu kamera, kas sastāv no 42 lādiņsaites matricām (CCD). Dalījums ir pielāgots, lai fotografējamos apgabalos netiktu iekļautas spožākās zvaigznes.

Šajā apgabalā, kuru jau paspējis nofotografēt planētu mednieks Keplers, var redzēt ļoti daudz zvaigžņu, kā arī zvaigžņu kopu NGC 6791. Redzes laukā iekļuvusi arī zvaigzne, kurai jau ir atklāta Jupiteram līdzīga planēta - TrES-2. Keplera mērķis ir meklēt planētas, kuru masa un izmēri ir līdzīgāki Zemes parametriem.

"Keplera pirmais skats ir elpu aizraujošs," teica Lija Lapiana. "Tā ir fantastiska iespēja ieraudzīt miljoniem zvaigžņu vienā fotogrāfijā."

Interesanti, ka vēl pirms dažām dienām NASA Deep Space Network stacijās Ka joslu radio uztvērējos tika izmantota krusteniskā polarizācija, lai samazinātu Keplera radiosignāla spēku. Neslāpētā veidā šis signāls bija tik spēcīgs, ka varētu sabojāt uztverošās ierīces. Patlaban Keplers atrodas jau 3,6 miljons kilometru attālumā no Zemes un krusteniskā polarizācija vairs nav nepieciešama.

 

 

NASA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!