ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Habla teleskops zaudē vienu žiroskopu


Publicēts: 9.10.2018

Kopš 2018.gada 5.oktobra Habla teleskops atrodas saudzējošā režīmā, jo darbspējas zaudēja viens no trim aktīvi izmantotajiem žiroskopiem, kas nepieciešami, lai orientētu teleskopu telpā. Nav pamata satraukumam, ka fantastiskais instruments ir izgājis no ierindas, jo 2009.gada apkalpošanas misijas laikā tika uzstādīti seši jauni žiroskopi. Maksimālās efektivitātes sasniegšanai tiek izmantoti trīs, bet teleskops spētu darboties pat tad, ja atlicis būtu tikai viens žiroskops.

Iekārta, kas šobrīd ir izraisījusi pauzi Habla darbībā, "mira" aptuveni gadu. Šis bija pēdējais no trim viena tipa žiroskopiem, kas vēl darbojās. Tagad Habla krājumos atlikuši trīs tehniski uzlaboti žiroskopi, kuru plānotais darba mūžs ir garāks.

Divi no uzlabotajiem žiroskopiem jau darbojās kādu laiku. Kad inženieri mēģināja iedarbināt trešo atlikušo, telemetrija liecināja, ka tas nedarbojas pietiekami kvalitatīvi. Tādēļ teleskops tika pārslēgts saudzējošā režīmā, kamēr inženieri noskaidros, vai trešo žiroskopu iespējams salabot. Šajā laikā netiek veikti arī zinātniskie novērojumi.

Ja žiroskopa darbību izdosies atjaunot, Habla teleskops turpinās darbu trīs žiroskopu režīmā, ja ne - tā orientēšanos telpā nodrošinās viens no diviem atlikušajiem žiroskopiem. Tas nozīmē, ka vienlaicīgi varēs novērot mazāku debesu apgabalu konkrētā laika posmā, bet netraucē zinātnisko datu iegūšanai.

NASA, ESA, STScI

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!