ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

GLAST vārda maiņa


Publicēts: 20.08.2008

Ir pagājuši vairāk kā divi mēneši kopš veiksmīgā GLAST starta 2008. gada 11. jūnijā. Šajā laikā plaša lauka gamma staru kosmiskajam teleskopam tika veikta divu svarīgāko instrumentu (LAT un GBM) kalibrācija, kuras laikā abi instrumenti demonstrēja lieliskas gamma staru novērošanas spējas.

LAT ir plaša lauka teleskops, GBM - GLAST uzliesmojumu novērošanas ierīce.

"Ņemot vērā, ka šie novērojumi tika veikti tikai iekārtu inženiertehnisko pārbaužu ietvaros, nākotne šķiet atklājumiem pārbagāta," pastāstīja doktors Stīvs Rics. Augusta beigās tiks publicēti pirmie GLAST iegūtie attēli. Tajā pašā laikā teleskopam tiks piešķirts jauns vārds. Jāsaka atklāti, ka man, tāpat kā daudziem citiem astronomijas interesentiem, ir iepaticies GLAST un pēc jauna vārda nemaz neprasās.

Jūnijā, pārbaudes ietvaros LAT atklāja divus neparasti spožus objektus, kuri pēc zinātnieku domām ir supermasīvi melnie caurumi aktīvu galaktiku centrā. Šīs galaktikas atrodas ļoti tālu. Savukārt GBM jūlija beigās atklāja 12 gamma staru uzliesmojumus.

"Tas ir aizraujoši, ka mēs atrodam gamma staru uzliesmojumus jau pašā projekta sākumā. GLAST savu darbu uzsāk patiesi lieliski!" piebilda Čārlzs Mīgans no NASA Māršala vārdā nosauktā kosmosa izpētes centra. "Uztvērāji darbojas lieliski un mēs esam apmierināti ar instrumentu darbu."

LAT uztver gamma starus un no iegūtajiem datiem spēj veidot astronomisko objektu gamma staru spektra attēlus. GBM uztver gamma staru uzliesmojumus, kas ir pēkšņi, īsi gamma staru uzliesmojumi ar biežumu vidēji viens uzliesmojums diennaktī. GBM spēj novērot vairāk kā 2/3 no debesīm. GBM novērojumus testu laikā pārbaudīja ar Swift teleskopu, kuru var ātri pagriezt uz iespējamo gamma staru uzliesmojuma avotu.

NASA arī šī teleskopa gadījumā pieturēsies pie tradīcijas piešķirt vārdu kosmiskajai observatorijai. Piemēram, Habla teleskops sākotnēji tika saukts par Lielo kosmosa teleskopu. Kādam ienāca prātā ideja pārdēvēt to par Lielo orbitālo ierīci (GOD - angliski).

GLAST gadījumā vārda došanas svētki notiks tad, kad tiks publicēti pirmie attēli. Līdz tam brīdim jaunais vārds tiek turēts noslēpumā. Jaatgādina, ka 2008. gada sākumā visiem interesentiem bija iespējams nosūtīt NASA savus ieteikumus. No vairāk kā 12 000 iesūtītajiem, aptuveni 10 000 izrādījās unikāli. Īpaša komiteja sašķiroja ieteikumus kategorijās un ilgu diskusiju rezultātā nonāca pie "TOP 10". NASA vadība izvēlējās to nosaukumu, kurš tiks piešķirts GLAST.

GLAST blog

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!