ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

GLAST


Publicēts: 4.05.2008

Pavisam drīz startēs jauna kosmosa izpētes programma, kas palīdzēs izprast dabas ekstrēmākos procesus visumā - pulsārus, supernovu atliekas un supermasīvos melnos caurumus. Iespējams šis kosmiskais pētnieks palīdzēs apzināt tumšās matērijas izcelsmi un izplatību.

Plaša lauka gamma staru kosmiskais teleskops jeb GLAST startēs 2008. gada 16. maijā. Tā ir aptuveni 4 tonnas smaga observatorija, kas aprīkota ar jutīgiem daļiņu detektoriem. GLAST mērķis ir izpētīt gamma staru visumu.

Gamma stari ir daļa no elektromagnētiskā starojuma. To frekvence ir augstāka un enerģija ir daudz spēcīgāka kā redzamajai gaismai, ultravioletajiem stariem vai pat rentgenstarojumam. Gamma starus ir grūti savākt un fokusēt atšķirībā no redzamās gaismas viļņiem. Šis ir visgrūtāk izsekojamais starojums visumā.

Redzamajā gaismā var ieraudzīt tūkstošiem zvaigžņu un planētas, kas lēnām pārvietojas pa debesu jumu. Gamma starojumā aina ir daudz dīvaināka.

Gamma starus nerada karsti, spīdoši objekti, bet gan lādētu, ātru daļiņu sadursmes, kuru rezultātā dzimst augstas frekvences fotoni, kas uz mirkli ļauj skatīt astrofizikas ekstrēmākos procesus.

Melnie caurumi aktīvajās galaktikās paātrina matēriju un rada milzīgu enerģiju. Šajā procesā izstarotā gamma staru enerģija ir līdzvērtīga visu galaktikas zvaigžņu enerģijai, kas izstarota pērējos starojumu spektros.

Lai arī patlaban eksistē gamma staru detektori uz Zemes, tie nav pietiekami spēcīgi un jutīgi, lai novērotu gamma staru procesus ilgstošā laika posmā un ar augstu detalizāciju.

"Mēs domājam, ka GLAST atstās lielu iespaidu uz tagadējām astrofizikas zināšanām, bet visvairāk mēs cerams sagaidīt pārsteigumus. Nav izslēgts, ka GLAST atklās kaut ko pilnīgi jaunu," rakstīja Stīvs Rics, Nīls Gehrels un Džūlija Makenerija no NASA Godārda kosmosa izpētes centra.

Physorg

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!