ELKO Grupa
Kā nokļūt līdz observatorijai (Small)
ZINĀŠANAI:

Gaia nokļuvusi savā darba vietā


Publicēts: 8.01.2014

Eiropas Kosmosa aģentūras darbiniece Gaia, kura jau pavisam drīz uzsāks zvaigžņu skaitīšanu, ir nokļuvusi savā darba vietā (L2), kas atrodas aptuveni 1,5 miljonu kilometru attālumā no Zemes. Šo virtuālo punktu sauc par 2. Lagrānža punktu. Gaia startēja 2013. gada 19 decembrī no Korou kosmodroma Franču Gviānā.

Dienu pēc starta tika veikts manevrs, kura rezultātā kosmiskais aparāts tika novirzīts uz L2 punktu. Gaia riņķos ap šo virtuālo punktu pa elipsveida orbītu (263 000 x 707 000 x 370 000 km). Orbitālā perioda garums būs 180 dienas. Nākamajā nedēļā tiks veiktas nelielas korekcijas, lai pilnībā pabeigtu manevru.

"Ieiešana orbītā ap L2 punktu ir sarežģīts manevrs, kurš tiek nodrošināts, darbinot Gaia dzinējus, lai virzītu kosmisko aparātu vajadzīgajā virzienā, vienlaikus sargājot zinātniskos instrumentus no Saules," pastāstīja Gaia operāciju vadītājs Deivids Miligans.

 "Pēc veiksmīgā starta no Korou mēs esam priecīgi, ka esam sasnieguši galamērķi un ar nepacietību gaidām brīdi, kad tuvāko mēnešu laikā sāksim veikt zinātniskos pētījumus," piebilda Eiropas Kosmosa aģentūras Gaia projekta vadītājs Džuzepe Sari.

Tiklīdz Gaia instrumenti būs pilnībā pārbaudīti un nokalibrēti, sāksies piecu gadu ilgais zinātniskā darba periods. Pārbaudes tika uzsāktas, kosmiskajam aparātam vēl tikai ceļojot uz L2 punktu, un turpināsies vēl četrus mēnešus.

Ko darīs Gaia? Pētīs vienu miljardu zvaigžņu, veicot ļoti precīzus mērījumus, nosakot to atrašanās vietu un kustību, kā arī temperatūru, starjaudu un ķīmisko sastāvu.

Šī apjomīgā pētījuma rezultātā taps visprecīzākā Piena Ceļa galaktikas 3 dimensiju karte, kas ļaus astronomiem labāk izprast mūsu galaktikas veidošanos un attīstību.

Lai sasniegtu šo mērķi, Gaia lēnām caurlūkos visas debesis ar saviem diviem teleskopiem, kuru attēli tiks fokusēti uz digitālās kameras, kura ir lielākā, kāda līdz šim lidojusi kosmosā.

Gaia vienai zvaigznei piecu gadu periodā pievērsīsies aptuveni 70 reizes. Plānots, ka misijas ietvaros savākto datu arhīva izmērs sasniegs aptuveni vienu miljonu gigabaitu. Šo informāciju apstrādās un analizēs Gaia Datu apstrādes un analīzes asociācija, kurā piedalās vairāk nekā 400 zinātniskās institūcijas un indivīdi visā Eiropā.

Kā pastāstīja Eiropas Kosmosa aģentūras Gaia projekta zinātnieks Timo Prusti, Gaia projekta galarezultāti gaidāmi ne ātrāk kā pēc pieciem gadiem. Iegūtā informācija palīdzēs labāk izprast mūsu tuvāko apkārtni un tās vēsturi.

ESA

Komentāri






Atļauts izmantot: <b><i><br>Manas domas:


SEKOJIET MUMS
NENOKAVĒ!